maanantai 16. heinäkuuta 2012

Kuulumisia.

Kylläpä se aika vierähtää nopiaa, kun on paljon tekemistä. Työpäivät on niin pitkiä, ettei ole tahtonut ehtiä tekemään oikeen mitään.. Vapaapäivätkin on menneet nopsaan :) Kuukausi on vierähtänyt edellisestä kirjoituksesta. Ja mitä se kuukausi on pitänyt sisällään? Töitä. Vähän vapaatakin.

Tänä vuonna oli todella erilainen juhannus, kun juhannussavusauna jäi välistä. Ja olin vielä töissäkin sopivasti. Täällä ollessa on kyllä oppinut huomaamaan, kuinka suomalaiset todellakin ovat sauna-kansaa. Tai ainakin minä itse olen. Täälläkin kun on ollut välillä tosi karseita työpäiviä, niin sitten on mielessä vaan käynyt, kuinka ihana olisi päästä saunaan.. Se katkaisee päivän ja rentouttaa. Kaikki kahtooki kieroon täällä, ku sanon että saunotaan kesälläki :P Meijän kesät toki ei ole yhtä kuumia ja kosteita, kuin täällä on. Mutta silti. Takaisin aiheeseen.

Don jäi lomalle kesäkuun alkupuolella ja oli poissa 11päivää (muistaakseni). Olipahan melkonen ralli, kun olimme Nathanin kanssa kahdestaan ja oli bst-viikkokin ja kaikkea mahollista.. Kiirettä piti mutta selvittiin! 22.6 menimme Nathanin ja Stacyn kanssa käymään Baltimoressa, ja voin oikeastaan kirjoittaa siitä reissusta erikseen omalle sivulle :) Tämän jälkeen Nathan jäikin sitten lomille (11pv) ja olin yksin töissä sen viikonlopun, ja Donin kanssa sitten seuraavat päivät. Tulikin siinä sitten semmonen 9päivän työputki, kun halusin säästää vapaapäivät toiselle viikonlopulle, että pääsen biitsille =) Ihan mukavasti kertykin siinä sitten noita tunteja, mutta selvisin vaikka väsynyt olinkin. Nyt ei taho sitten enää oikein kiinnostaa mennä töihin, kun on vaan jo kotiinpaluu mielessä =) Ja siihen onkin nyt sitten enää kaksi viikkoa..

Nyt on ollut mukavat kolme päivää vapaata, ja akut on ladattu melko hyvin. Lauantaina kävimme Jones-perheen reilun tuhannen lehmän maatilalla vierailulla. Toisena paikkana oli ihana Jersey-tila. Jersey-tilalla laidunnettiin karjaa. Tässä on taas se linkki sinne Jersey-tilalle: St. Brigid's Farm . Eilinen vapaa päivä meni skypettäessä ja lepäillessä, toki piti käydä vähän shoppailemassakin ja löysin kaksi ihanaa mekkoa! Olen menossa lapsuudenystäväni häihin kun tulen takaisin Suomeen, ja siinä ei montaa päivää ole väliä joten oli ihan tarpeeseen tuo shoppailureissu. Onneksi löysin mekon, ja itseasiassa kaksi. Siinä vaiheessa ajattelin että antaa mennä! Ompahan pitemmäksi aikaa sitten mekkoja, ja kun mulla ei niitä pahemmin oo.. On vaan kaks pikkumustaa ja sitte ylppärimekko, joka on valko/hopea/harmaa, joten ei tuota väriskaalaa kovin mahottomasti oo ollu.. :)  Tänään en oo sitten tehny mitään, en saanu nukuttuakaan kovin pitkään. Kirjoittelin kirjeen ja synttärikortin loppuun, skypettelin kotipuoleen.. Ei oikeen oo ees jaksanu tehä mitään. Illalla varmaan tehdään mozzarellaa =) Emäntä lupasi opettaa.. Mukavaa! Toivottavasti muistan tämän taidon koko elämän :D

Nyt on tosiaan enää yhteensä viisi (5) päivää töitä! Tällä viikolla kolme ja ensiviikolla kaksi. Tänä viikonloppuna lähden Stacyn ja Nathanin mukana Ocean Cityyn biitsille! Toivottavasti saisin vähän rusketusta, mutta pelkään että oon tuon viikonlopun jälkeen lähinnä niinkuin rapu...

keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Viikonlopun saldoa

Voi että kun ei meinaa jaksaa kirjotella mitään enää töitten jälkeen, kuumuus alkaa tehä tehtävänsä. Viikonloppuna tuli käytyä rodeossa ja Washingtonissa, olihan se makijaa! Rodeosta voin todeta sen verran, että viihdyttävää se oli mutta kyllä on cowboyt hulluja. En kyllä omaa kultaa päästäs sonnien selkään hyppimään :/ Pitihän se vähä turisteilla sitte ja käyvä sonnin selässä istumassa ;D Mutta se oli niin pienessä häkissä/karsinassa ja oli tosi rauhallinen. Ei ne koko aikaa riehu. Eihän karhutkaan riehu koko ajan ne syö välillä puolukoita... :D Joopa joo. Mutta oli melko lopetus illalle ku viimenen cowboy oli pari sekuntia selässä ja lens pois, löi päänsä sonnin pään kans yhteen ja taju lähti. Oli aika karseeta katsottavaa mutta sitä varten siellä on paljo porukkaa häkkien reunoilla, että saa nopeasti loukkaantuneet pois. Naiset ei sonneilla ratsasta vaan heillä on oma vastaavanlainen kisa: kuka ratsastaa nopeiten tietyn matkan. Tynnyrit pitää kiertää ja jos tynnyri kaatuu tulee viisi sekuntia lisää aikaa. Kyllähän ne melko nopeasti ratsasti.. Niin ja pienet lapset sitte kilpaili siitä kuka pysyy pisimpään lampaan selässä! Nuorena se on vitsa väännettävä..
Brindle-sonni, ei halunnu mennä takasi :)

Washingtoniin lähdettiin sunnuntaina aamusta ajelemaan ja hypättiin junaan jossain, en muista enää mikä kaupunki se oli :D Kuitenki mentiin junalla ettei tarvis suurkaupungissa ajella. Nähtiin valkoinen talo, Washington monumentti, "The Mall" (museoita ja nähtävyyksiä) ja luonnontieteellinen museo bongattiin sieltä.. Kaikki nuo museot oli ilmaisia ja kyllä sen huomaski.. Oli tosi paljo porukkaa, no toki oli viikonloppukin, mutta se ihmismäärä! Ja tietenki turvatarkastus ennen ku menee sisälle. Kuinkas muuten. Tietenki syötiin hyvin ja juotiin isot oluset (kylläki saksalaista) ja sitte vähä shoppailtiin.. Yritin etsiä mekkoa häihin, ja löysinki! Mutta se oli xs-kokoa joten ei oikein mennykkään kiinni :D Sain sen hyvin päälle mutta vetoketju ei menny ylös asti.. Kiinnostava tieto :D Eli mekon etsintä jatkukoon toisella kertaa.

Valkoinen talo.

Maanantaina en tehny mitään kummempia, kotipuoleen vaan yhteyksissä ja olipahan mukavaa vaan rentoilla koko päivä :)
Tällä viikolla on lämpöasteet turhanki isoja ja kosteusprosentti on järkyttävä eli oon aika poikki koko ajan. Ei kyllä oo helpottanu yhtään ja nyt on kyllä todellaki kuumempi ku mitä sillon aiemmin valitin :D Huomenna torstaina lämpötilan pitäs vissii olla 40 ja kosteus siihen päälle.. Että näin. Huomenna meenki katsomaan baseballia ja perjantaina pääsen Staceyn ja Nathanin mukana Baltimoreen! Maanantaina pitää mun ollaki sitte töissä, ku paikkaan Nathania, sillä ku alkaa loma. Huh huh.. Toivottavasti kuun vaihteessa ei oo kuuma, ku oon yksin sillon taas vastuussa tuosta navetasta.. En kestäis sitä :D Lehmät ei liiku ja koneetki kettuilee.. Mutta nyt pitää vaan pitää mielessä huominen ja perjantainen breikki, niin jaksaa värkätä tuolla navetalla!
Washington monumentti.

lauantai 16. kesäkuuta 2012

Vilinää ja vilskettä.

Oon tosiaan työskennelly yksinki jo tässä välissä, on vähä kirjottaminen unohtunu ku on ollu niin väsyny :) Olin viime viikonlopun töissä yksin ja myöski viime perjantain.  Nyt on vapaa viikonloppu ja tarkotuksena on suunnata rodeoon tänä iltana ja ehkä Washingtoniin sunnuntaina. Kävis vähä pörräilemässä sielä =) Seuraavat kolme viikonloppua oonki töissä putkeen, ja yhen niistä oon taas ihan yksinään. Kaikkein hirveintä on ollu yksinään työskentelyssä se, että ei oo ollu puhekaveria :D Muuten on kyllä menny ihan hyvin. 

Viime viikolla tein muutaki uutta: ajoin lehmätaksia ja tein yhen tiineystarkastuksen. Lehmätaksihan oli siis rattori+peräkärry-yhistelmä. Mulla ei onneksi ollu muutaku yks lehmä kyyissä, mutta olihan se jännää :D Nathan yrittää myös alkaa opettaa mua miten peruutetaan peräkärryn kanssa, ku tähän mennessä kaikilla muilla on tahtonu mennä hermo siinä hommassa enkä oo sitte oppinu sitä vielä :P Periaatteen tiiän, mutta se on jotenki hirveen vaikia peruuttaa siltiki. Tiineystarkastus tehtiin yhelle lehmälle, joka oli puottanu yhtäkkiä maitotuotoksen 18kg:sta johonki 3kg:n. Oli musta niin omituinen puotus, mutta lehmä oli tiine ja rupes vaan touhuamaan umpeen menemistä. Seuraavana päivänä oliki sitte tuotos vähä enempi, joten kaikki oli hyvin sen osalta. Mutta olihan se hassua, kun en oo ikinä tiineystarkastusta tehny :D Mutta ois tarvinnu suomenkielisen opettajan.. Vasikka potki kättä vasten :) Oli kuitenki helppo tehä tiineystarkki ku oli n.7kk tiine.

Tänään lähetään rodeoon tosiaan ja ootan kyllä sitä tosi paljo! Pääsee vähä taas tuulettuun ku tähän mennessä ei ihan mahottomasti olla muualla käyty.. Eilen illalla kyllä käytiin Regulan kanssa kahtomassa Gettysburgin iltaelämää ja käytiin viinejä maistamassa, eipä ollu niissä kehumista mutta oli kuitenki mukava istuskella penkillä ja kahtua ihmisiä :D Kunnon kyyliä taas vaihteeks oltu =)

Ens viikolla mulla onki vapaana maanantai ja perjantai, ku pitää olla sitte maanantaina 25.6 töissä paikkaamassa Nathania. Ja samoin sitte perjantai 29.6 on vapaa ja maanantai 2.7 töissä. Sen jälkeen alkaaki sitte olla päivät tosi vähissä, pitää alkaa suunnittelemaan että mitä tässä vielä tekis ennen ku takasi Suomeen tulee. :) Ens viikolla torstaina baseball-otteluun ja perjantaina kahtelemaan Baltimorea Nathanin ja Stacyn kanssa.

keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Normipäivä.

Jestas mikä päivä, onneksi se on kohta ohi. Mutta kerrompa vielä siitä maanantaisesta robottivierailusta. Merkki ja malli olivat tosiaan tarkemmin Galaxy Astrea 20.20. Itselläni pisti silmään, kun lehmillä ei ollut kaulapantoja! Tunnistus tapahtuikin alempaa, jalassa oli samalla idealla kuin kaulapannassa, pieni mötikkä "rannekoruna". Miten nyt taas tämä varhaisiän dementia iski ettei osaa sanoja suomeksi eikä englanniksi.. :D
Olivat tuolla tilalla asettaneet lehmät myöhässä oleviksi, kun edellisestä lypsystä on yli 15h. Miksihän ne niin kauan? Itestä tuntuu niin kamalalta vieläki kahtua täällä Mason Dixonilla ku lehmät menee melkeen 18h... Ja ku periaatteessa pitäs ajella noita 16-17h sinne robotille, ja sitte tietty ne jotka on sen yli 18h.. Jo pelkästään 12h on minusta paljon :D Onneksi Suomessa kuitenki rajana on tuo 12h.
Possu.
Tänään tosiaan oli ihan hirviä päivä. Kaikki alko jo aamusta menemään päin mäntyä, ku kaks robottia ei saanu yhteyttä tietokoneeseen ja niihin piti sitte joku osa vaihtaa.. Sitte tuli vielä jotain huoltomiehiä, jotka pisti koko navetan ihan mylläkäksi. Ne hitsaili jotain robotin portteja, ja se palaneen käry mikä siitä synty aiheutti lehmissä ei-niin-mukavan reaktion: ne lakkas menemästä roboteille kun ne haisi. Ja ku nämä alotti justii siitä päästä navettaa mikä laittaa sen hajun menemään sitte ympäriinsä rupelien takia, niin kaikki lehmät oli pöhölönä siitä hajusta. Onneksi ne ei enää huomenna sitte oo, saivat ilmeisesti tehtyä kaikki. Älyporttejaki oli tietenki sekona: yks oli lähteny irti sylinteristä tai mikä se nyt onkaan ja sitte toinen oli onnistunu menemään solmuun erotteluportin kanssa. Elukat vastusti muutenki, eilen tuodut lehmät ja hiehot oli osa ihan pöhölönä. Varmaan tuosta  kärystä johtuen.. Kaikenlisäksi vielä löin pääni kahessa eri paikassa (ei onneksi osunu samaan kohtaan) ja ensimmäisellä kerralla lähti jalat alta. Tällä kertaa en kaatunu potkuskootterilla, mutta lähellä seki oli. Sen sijaan teloin kyynärpääni ja polveni, jotka on molemmat kivasti turvonnu. Jospa huomenna ois vähä helpompi päivä?

tiistai 5. kesäkuuta 2012

Robotteja..

Maanantaina käytiin kahtomassa sitä Insentecin Galaxy-robottia. Tämä on siis käsittääkseni sama merkki mitä Pellonpaja tuo Suomeen. Pääsin näkemään "luonnossa" kuinka tämä "kaksi boksia ja yksi käsivarsi" toimii. Olin yllättynyt, mutta joitakin epäkohtia huomasin myös. Hyvää oli kaksi erilaista tapaa löytää vetimet: kamera ja laser. Tälle robotille ei käsittääkseni voi itse opettaa manuaalisesti vedinten sijainteja, vaan kone tekee sen automaattisesti. Mielenkiintoista. Pitää päästä Suomessakin näkemään tämmöistä robottia ja eritoten robotin asiantuntijaa, minulta meni kyllä ohi varmaan paljon ku englanti ei kuitenkaan oo äidinkieli...

Tänään tiistaina oli kyllä jotenki niin harmaa päivä pitkästä aikaa! Oli mukava viikonloppu takana, nukuin 9h edellisenä yönä, mikä oli paljo verrattuna viimeseen kahteen viikkoon... Ehkä se johtuuki liiasta unesta, että oon niin väsyny. Tuotiin tänään 16 uutta lehmää ja ensikkoa robottinavettaan, mutta selvittiin yllättävän hyvin. Kerranki mulle sattu näppäriä ensikoita, ei tarvinnu kummemmin "tapella" että sain ne robotin boksiin :) Ja tällä tappelulla tarkotan sitä, että viimeksi mun piti kirjaimellisesti työntää ne sinne boksiin. Olipahan taas urheilua, ku taisin 3 ensikkoa työntää boksiin helteellä.. Huh huh! Toki sääkin vaikuttaa paljon eläinten käyttäytymiseen, ja nyt on varmasti paljon, paljon helpompi eläintenkin liikkua. Ja kyllä sen näkee. Tällä hetkellä (toki kun ollaan vajaakäytöllä...) lypsyjä on keskimäärin 2.7 ja jopa 2.8 päivässä eläintä kohden. Kyllä se tuosta taas putoaa rajusti alas, kun kunnon helteet alkaa.. Empä minäkään tiiä miten ite selviän siitä helteestä, pitää alkaa henkisesti jo valmistautumaan! Ku ois ees järvi mihin sais mennä uimaan.. :| On täällä jossain ilmeisesti järvi, mutta sain sen käsityksen ettei siellä saa uida, kun on niin syvä. Ihmiset sitte ui/hengailee yleensä uima-altailla... Omituista, kun on tottunut järvessä uimaan :)

sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

2.-3.6.

Voi että oli kerrassaan mukava viikonloppu. Ehti kaikelta kiireeltä vielä olemaan kotipuoleenki yhteydessä. Aika hyvin siis :) Lauantaina käytiin tekemässä aamusta Regulalle pankkitili ja minä kävin laittamassa palkkani tilille :) Sain ekan palkan vasta nyt, mutta ei haittaa, eipähän oo tullu tuhlattua sitä :D Tämän jälkeen käytiin kiertelemässä turistikaupoissa, ja löyty jotain pientä ja kivaa kotiinviemistä :) Voi olla että pitää käydä vielä uusiksi sielä, oli nimittäin niin ihania pikkukauppoja. Toki varmaan pikkasen hintaaki hilattu korkiammalle..
Yritin olla taiteellinen. En jaksa muokata.

Lounas tultiin syömään kotiin ja sen jälkeen mentiin vielä pikasesti käymään outleteilla, ja tuli osteltua vaatteita :D Aika hyvin tämmöselle joka ei tykkää shoppailla. Pikkasen olinki väsyny sen jälkeen, piti jännittää aina niin kovasti tuon pankkikortin kanssa. Illalla mentiin baseball-ottelua katsomaan ja olihan se hienoo! Oli mukava käydä oikeesti jossain muualla ku vaan olla kotona 24/7. Ja sain maistella ameriikan oluttaki, vahvinta mitä löytyy. Olihan se ihan juotavaa, mutta ei se nyt mitenkään vedä vertoja eurooppalaisille :/ Naurettiinki Regulan kanssa, että vesi on täällä pahaa, mutta onneksi olut maistuu oikealta vedeltä! ;) No ei nyt ihan :P Saimme Nathanin suhteitten avulla Regulan kanssa pelissä käytetyt baseball-pallot, oli tosi kiva juttu! Ei tarvinnu tapella kaikkien pikkulasten kanssa niistä kentältä lentelevistä palloista.. ;) Niin ja tietenki piti maistella hotdogia, no oli se ihan hyvää. Enempi kaipaisin mausteita ja härpäkkeitä sekaan, ku pelkkä nakkimakkara ja ketsuppisinappi.
Pistetilanne.

Tänään sunnuntaina otettiin rennosti, käytiin tutustumassa vähän USA:n historiaan. Sisällissodan ratkaisuhetket käytiin Gettysburgissa, joten täällä on kovasti kaikkea historiaan liittyvää. Kävimme sitten  Gettysburgin taistelumuseossa (tai joku semmonen, en nyt osaa suomentaa, jumitan). Hyvin tuolla kolmisen tuntia suju, ja oli tarkotus sitte ihan kierrellä niillä taistelukentillä mutta ei jaksanu. Tyydyttiin sitte vaan istuskelemaan tuon rakennuksen lähistöllä ja juotiin kahvia, oli niin nätti päivä. Ollaan aika laiskoja, mutta musta oli niin kivaa vaan olla siinä Regulan kanssa ja puhua kaikkea kivaa :) Eikä ollu niin kauhia kiire mihinkää.
Sielä oli upea taulu. Oli tehty melkeen ku 3D:ksi, kerrassaan upea. Ei voi sanoin kuvailla. Oli iso ja kuvasti tätä sisällissodan kulkua.

Huomenna mennään sitten kattomaan Sentekin Insentecin robottia.. Siinä on siis kaks boksia ja yks käsivarsi, ootan mielenkiinnolla miten se toimii ku en oo ikänä semmosta livenä nähäny. Mulla on vähä skeptinen suhtautuminen tuohon, mutta yritän olla avoimin mielin!
Myös tätä 3D-vaikutelmaa lisäsi etualalla olevat koriste-elementit. En osaa nyt jostain syystä yhtään kirjottaa, unohin totaalisesti millä sanalla nuita voi kuhtua. Koittakaa ymmärtää. Varhaisiän dementia iskee jälleen! :D

maanantai 28. toukokuuta 2012

Kuukausi takana: mitä olen oppinut.

"Hieman" kosteutta havaittavissa aamulla.

Nyt on kuukausi takana niin tänne tulosta kuin töissäkin, kun aloitin työt neljä viikkoa sitten maanantaina. On se hurjaa.
Asioita mitä oon oppinu täällä ollessa: tärkein on varmaan se että ylipäätään pystyin ite lähtemään ja selviämään tuosta lennosta ja lentokoneen vaihosta. Sain paljon itseluottamusta siitä. Toinen on se, että oon kuitenki hyvin onnellinen hyvinvointisäädöksistä Suomessa. Ei lehmät oo ennenkään mulle olleet sillälailla lemmikkejä, mutta minä kunnioitan kaikenlaista elämää ja siksi on minusta vähintäänkin kohtuullista, että näille "työkavereille" tarjotaan hyvät oltavat. Vaikka se kuinka tuntuu turhalta että sitä rahaa törsätään parsiin ja että joka lehmällä olisi tilaa ruokintapöydällä, on se hyvä asia. Täällä kun ei ole mitään sellaista, niin voi jestas.Ruokintapöytätilaa on tosi vähän, taitaa juuri ja juuri mahtua vähän yli puolet lehmistä syömään kerralla. Ja makuuparsia oli muistaakseni joko 50 tai 55 per karsina. Lehmä on kuitenkin laumaeläin, ja olisi hyvä jos sillä olisi mahdollisuus pystyä tekemään asioita samanaikaisesti muun lauman kanssa. Pakko myöntää, että minua ällöttää tämä amerikkalainen tehotuotantotyyli. Miksi yhden mantereen pitäisi pystyä ruokkimaan kaikki muut? Siihen he ilmeisesti pyrkivät kaikilla kasvuhormonipiikeillään ja muilla aineilla joilla yrittävät saada tuotantoa paremmaksi. En myöskään tykkää tuosta että lehmiä käytetään noin vaan tuotantoeläiminä. Jos joku kehtaa vielä minulle sanoa että Suomessa on tehotuotantoa, niin en vastaa seurauksista..

Oiskohan tämä kakkos-kolmos-karsinoiden välistä. Oikealla ja vasemmalla reunoilla voi nähdä väliseinät alhaalla, tarkoituksena on yrittää saada viileä ilma pysymään navetassa. Tässä sumutetaan juuri vettä.
Haluan kertoa esimerkin yhdestä lehmästä. Tämä on semmoinen lehmä, mikä pitää ajaa kaksi kertaa päivässä lypsylle, kun ei itse enää viitsi kulkea vapaaehtoisesti. Lehmällä on ensimmäinen laktaatiokausi menossa, se on syntynyt 14.12.2008 eli on 3 vuotta ja 5kuukautta vanha. Ensimmäinen laktaatiokausi. Eli yhteensä on ollut lypsyssä 517 päivää. Tuotos on tähän mennessä ollut 14 423 kg eli keskimäärin 27,89kg/pv jos laskin oikein (ei kovin tuottelias). Muistaakseni tämä lehmä on menossa umpeen ensi kuun puolella, että pääse sitten viimeinkin lomalle..

Mun kaveri 8008 alias BOOB. :D Olen ollu tämän kaverina lypsyllä, rauhoittanu seisomalla vieressä ja lauleskelemalla ku tahtoo vähä potkia kun utare alkaa tyhjetä. Nätisti on mennyt ilman köyttä.
Kolmas asia minkä olen oppinut on se, että tämä vahvistaa sen tosiasian että haluan työskennellä lehmien parissa jatkossakin. Mutta huomattavasti pienemmässä mittakaavassa. 2600 lypsylehmää on liikaa. Tai edes tuo reilu 1000 minkä kanssa minä olen tekemisissä.

Aina ei voi voittaa.. Köysikäsittely menossa. Ei muuten paljo auta tällä neitillä. Tai sain melko tyhjäksi utareen, mutta ei muuten luovuttanu niinkö potkuri-hiehot kotona.. Melkeen kaatu ku potki vieläki vaikka kolmella jalalla pysty vaan seisomaan. Eli luovutin köysihommat tämän kanssa, en halua aiheuttaa eläimelle vahinkoa ja tyydyn jatkossa yrittämään pelkästään suomilaulu-rauhoittelulla. Jos ei kohta rauhotu saa lähtiä takas asemalypsyyn.
Kuukausi siis on jo takana ja mitään en ole vielä ehtinyt tehdä.. Tänä viikonloppuna asiaan tulee muutos, niinkuin aiemmin jo kirjoitin. Viimeinen viikko on ollut ihan järjettömän kuuma, ja kaikki vaan sanovat, että ei tämä ole vielä edes kuuma. No on se tämmöselle suomalaiselle.. Huh huh. Onneksi tuolla navetassa on viilennyslaitteet.. Ja on tosiaan mullakin nyt ilmastointi, onneksi! Ehkä saan jatkossa nukuttua yöni paremmin, vaikka tuo masiina pitääkin melko isoa ääntä :) Siitä tulikin mieleeni, että vasikoilla ei täällä ole mitään viilennyslaitteita.. Kysyin Doylelta, hän vastasi: pian tulee tutkimustulos joka tuo ilmi vasikoiden viilennyksen hyödyt. Anteeks mitä... :/ Tuskin kasvu ainakaan on kovin reipasta noilla pikkusilla tässä kuumuudessa.. No, alan kuulostaa joltain kettutytöltä/talitintti-ihmiseltä joten ehkä on parempi painua pehkuihin (heh heh). Ainiin ja mehu on auttanut asiaa, ei oo enää ollu niin huono olo tuolla navetalla iltapäivällä. Ja tietysti se, että viilennyslaitteisto on käytössä.
Vauhissa otettu kuva, mutta tästä näkee miltä robottinavetta näyttää kun verhot on alhaalla.

perjantai 25. toukokuuta 2012

1kk takanapäin, postia! Kuuma!

Aika on mennyt kyllä meleko nopiaa. Oonko tosiaan ollu täällä jo/vasta kuukauden? On hyvin ristiriitaiset tuntemukset kun on koti-ikävä ja toisaalta on niin kivaa navetassa. Ei oikein tiiä miten suhtautua..

Viikon pikanen yhteenveto: kuumaa ja kostiaa. Siirrettiin tällä viikolla 50 lehmää navettaan (uusia ja palautuvia, eli ensikoita, tervehtyneitä ja vastapoikineita), huomenna varmaan siirretään pari tervehtynyttä lehmää jos sää on salliva. Huomiseksi on luvannut jälleen kuumaa ja kosteaa (olikohan jopa yli +30), mutta jos se ei ihan tuommoinen keli ole niin sitten siirretään lehmiä. Jos keli on tuommonen, niin ei siirretä koska lämpöstressissä on ihan tarpeeksi lehmille käsittelemistä.. Itekkin oon nukkunu niin huonosti tän viikon ku ei oo ilmanvaihtoo täällä huoneessa, on vaan ikkunat auki ja rupeli pyörimässä katossa.. No eipä oo palio auttanu. Toivotaan pikaista muutosta (jonki sortin ilmanvaihtajaa). 

Navetoissa on "tunneli-ilmanvaihto" eli verhot alas sivuseiniltä ja navetan pohjoispäässä rupelit vetää ilmaa ulos. Lisäksi ainaki robottinavetassa on sprinkeli-systeemi, joka suihkuttaa vesisumua tosi kuumaan aikaan päivästä. Se viilentää huomattavasti navettaa (tänään koin sen jo).

Oli tarkotus käyvä Regulan kanssa kaljalla tänään, mutta hänellä tuli pää kipeeksi ja mua väsyttää niin paljo, että yritetään uusiksi ens viikon perjantaina :D Käytiin sitte vaan pari tuntia "shoppailemassa" pikku-Walmartissa. Heh. Määki mietin varmaan yli viis minuuttia kumman tumman suklaan otan. Ja sitte mietittiin saippuoita ja shampoita vaikka kuin kauan.. "Mikä haisee parhaimmalle.." :D Että näin. Ostin pikkumehu trippejä tms. että voin juua navetalla niitäki, että saan sokeritasapainon piettyä kurissa. Mä niin helposti tahon pyörtyä kuumalla, tai tulee semmonen hirmu pahaheikkoällötysolo. Tänään tuli jo, vaikka join mehua. Mutta en tainnu juua tarpeeks.. 

Hmm. Ainiin sitte muuten semmonen juttu että 4.5. mennään katsomaan SENTEK-lypsyrobottia. Mielenkiintosta ku en oo ikinä kuullukkaa moisesta. Se tais olla hollantilainen.. Pitää ottaa kuvia. Sain tänään myös mun pankkikortin, jee! Tuli myös postia MAST:lta (organisaatio jonka kautta sain viisumin, mulla on vaan erityiskohtelua kun tämä tila ei ollut heidän listoillaan aiemmin, niin mun ei tarvinnu osallistua orientoiville päiville), sain t-paidan ja avaimenperän ja mustekynän :) Oli kiva ja piristävä yllätys!

Nyt pitää yrittää alkaa nukkumaan, en tiiä miten se onnistuu ku hikoilen jo istuessani ku pieni sika.. Ääh! Saispa nauttia maanantainaki auringonpaisteesta, haluan rusketusta! (muutaki ku tuola navetassa saatavaa 8D )

maanantai 21. toukokuuta 2012

Meijerivierailu 21.5.

Tänään oli perus maanantaipäivä. Vettä sataa. Tähän mennessä joka maanantai, eli minun ja Regulan vapaapäivinä, on satanu vettä. Onneksi sunnuntaina sentään oli aurinkoista! Enkä palanutkaan niin pahasti ku luulin =)
Osa navetoista..
Päivä alotettiin mukavasti sosiaaliturvatunnuskeskus-paikasta, ja tällä kertaa Regula sai oman paperinsa. Sen jälkeen kiidettiin pankkiin, jossa minä sitte sain tehtyä tilin itelleni, Regula ei vielä koska tarvitsivat sosiaaliturvanumeron.. Omituinen tieto oli, että mun pitää pankkikorttia käytettäessä käyttää aina credit-puolta, koska debit puolesta velotetaan! Ohhohhooo... Saan siis harjotella tuota luottokorttihommaa nyt. Mulla ku on vaan debit-kortti, ainaki vielä.. Koska vapaata aikaa jäi vielä, kävimme vähän shoppailemassa. Ostin läpsykät ja vyön =) Ei tarvi tuota navetalle haisevaa vyötä pitää enää muualla ku navetassa.
Iltapäivällä päästiin vierailemaan siis meijerissä. Meijeri on Land O'Lakes Inc. En oikeen nyt tiedä, että miten se meni, mutta ilmeisesti Doylen maitoa nyt kuitenkin tuonne meijeriin menee... Oli jotenki monimutkanen systeemi siinä. Tärkeimmät luvut: tällä hetkellä on vielä hyväksyttävä soluluku 750 000. Ilmeisesti puolentoista vuoden sisään muuttavat tämän 400 000 vastaamaan siis eurooppalaisten vaatimuksia. Tällä hetkellä kuitenkin keskimäärin tuottajien soluluku on 260 000. Keskimääräinen rasvaprosentti 3,8-4% ja valkuaisprosentti 2,9-3,1% tämän meijerin tuottajilla. Ja en kyllä pysty muistamaan kuinka paljon tuottajia oli, mutta kyllä niitä paljon on. Doylen navetassa vastaavat luvut: rasva- ja valkuaisprosentti robottinavetassa on 3,5% ja 2,9%.
Land O'Lakes on kolmanneksi suurin meijeriosuuskunta, siihen kuuluu 3000 jäsentä. Meijerit vastaanottavat 12,9 miljardia paunaa maitoa eli aika paljon se on litroissakin. Päivittäin teillä kulkee 705 tankkiautoa heidän nimensä alla. Itärannikon suurin vointuottaja on tämä Carslilen tehdas. Jos oikein ymmärsin :)
Joka tankista otetaan vähintään 2 näytettä.
Pitäisköhän Suomessaki laittaa tämmösiä kylttejä ympäriinsä?
Sitten tuosta kasvuhormonista. Kasvuhormonimaitoa käytetään myös juotavaksi. Eli siitä ei tehdä pelkästään juustoa ja jogurttia yms. Ja itsehän sitä juon päivittäin, kun täällä sitä käytetään. Onneksi kuitenkin vain 3kk eikä pitempiaikaisesti. Vähän arveluttaa kuitenkin kaikki nämä lisätyt hormonit. Ihanan poikaystäväni sanoin minulle kasvaa häntä.... Toivotaan ettei nyt kuitenkaan mitään sellaista tapahdu!!! :) :D
Navetoita eri kuvakulmasta.

sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Viikonloppu..19-20.5.


Näin rupikonnan! Oli aika äklö. Viimeksi oon nähny joskus tosi kauan sitte mökillä niitä. Nathan otti sen käteen ja sitte se konna päästi jottai valkosta ainetta :DDD Vähän ehkä nauratti.. Lauantaina ajelin rattorilla :D En kuitenkaa halunnu ajella peräkärryn kanssa ku oli liikaa kahtomassa porukkaa sielä, rehunteko on menossa, tai kai se nyt on jo loppusuoralla. Oli muutenki paineita ku oon ajanu viimeks varmaan syksyllä rattoria.. :P Olin myös pari tuntia yksinää navetassa ku Nathanin piti mennä kaveriksi siiloa peittämään. Selvisin ihan hyvin, mitään ei särkyny tai tullu mitää katastrofia :D
Pieni rupikonna.

Tänään oli semmoset +30 ellei yliki, mää pistin aurinkorasvaa mutta silti näyttää siltä että paloin :D Nyyh. Mutta parempi että nyt paloin nii nyt sitte vaan rusketun tästä eteenpäin! Ulkona oleskelun lisäksi käytiin kirkkoväen kanssa piknikillä, oli ihan kivaa. Ihmiset jopa ymmärsi mun puhetta... En tajua miks se on Doylelle sitte nii vaikiaa.
Grillin uusiokäyttöä: mausteiden kasvualusta!

Huomenna maanantaina me mennään käymään sosiaaliturvakeskuksessa (vaimikäsenytoli) hakemaan Regulalle se numero ja sitten käyvään pankissa. Hyvä homma, jos sais nyt nuo tehtyä. Iltapäivällä mennään sitte käymään meijerissä Doylen, Regulan ja Donin (se mun toinen työkaveri) kanssa.
Nyt kun mulla ja Regulalla on samat viikonloput vapaana, voidaan alkaa suunnittelemaan oikeesti että mitä tehään. Onneksi meillä on niin mukavia työkavereita että ollaan jo saatu vähä aktiviteettia :) Nathanin ja hänen vaimonsa kanssa päästään rodeoon 16.6. ja varmaan mennään myös baseball-otteluun 2.6. Sitte Sergio (yks nuorehko meksikolainen) pyysi Regulaa ja minua syömään meksikolaista ruokaa hänen kanssaan joku maanantai-ilta. Sitte ois tarkotus käyvä rannalla (4h matka) ja Washington D.C.:ssä (n.1,5h) ja varmaan käyvään jossain retkeilemässä.. Ja sitte ku mulla on se vika viikko vapaata nii lähen varmaan yksinään seikkaileen nykiin.. Katsotaan, katsotaan.:)
Lintutalo.

perjantai 18. toukokuuta 2012

BST-pistoksia, hyvinvointia..

Tänään tulee kolme viikkoa täyteen. Ompa aika mennyt nopiaa.. Onneksi. Meinaa olla välillä ikävä.
Jee, tänään ei lähteny yhtään lehmää utaretulehuksen takia pois. Mutta kaks lähti ontumisen takia. Laitettiin tänään yhelle lehmälle nokkarengas, kun se imi iteltään utareen tyhjäksi... Pitäs elokuuhun asti vielä olla lypsyssä. Täällä on muutamalla nokkarengas imemisen takia. Jotku imee ihtiään, jotku toisia. Osa on oppinu keinon miten saa nokkarenkaan heilautettua pois tieltä niin että saa iteltä imettyä maitoa :/
Peltoa.
Tästä tuleeki mieleen vielä toinen hyvinvointiin liittyvä asia, nimitäin kielenpyörittely. Sitä kyllä täällä näkee paljo. Ja muutaman lehmän oon nähny painavan turpaansa tolppaa tms vasten. Hiehot näyttää myös pureskelevan metallisia aitarakenteita, mutta hiehojen karsinoissa on katosta roikkumassa traktorin renkaita, joissa on kivennäistä tms. On kuulemma vähentäny radikaalisti utareiden imeskelyä. Analysoisin tämän johtuvan ehkä liian hyvästä appeesta, rehu on erittäin hyvin sulavaa niin olkea lisätään tuomaan kuitua, mutta en usko että sitä on tarpeeksi.. Lehmät sitten kaipaa tekemistä. En muista, missä vaiheessa vasikat alkavat saada karkearehua. Mutta "vapaa karkearehun saanti" ei ole kyllä ihan sama "vapaa" kuin meillä koto-Suomessa.. Ruokintapöydät on välillä hiehoilla/vasikoilla ainakin melko kauan tyhjillään. Kyllähän se turhautumista aiheuttaa, kun ei ole syömistä ja tekemistä.

Läski
Ei-ihan-niin läski.

Tänään sain antaa neljälle hieholle (eli tarkotan nyt ensikkoja, hämäävää ku puhutaan heifereistä.. tosin puhuttelen ensikoita kotonaki melko pitkään hiehoina) bst-pistokset, jännää. Pistin ne hännän päähän, tai hännän viereen. Miten se nyt sanotaan suomeksi.. :D Ihon alle kuitenkin ne pistettiin, eikä lihakseen. Don yleensä pistää kaulaan, mutta kun nämä neljä jäi pistämättä eilen niin minä sain tehdä sen tänään =) Ja mun tiistaina koulaamat hiehotkin kulkee jo aivan huippuhyvin lypsyllä. Muutamalla "phase 1" uusilla hiehoilla on vähän ongelmia, jäävät hengailemaan odotustilaan. Mutta sielläkin suurin osa kulkee hyvin lypsyllä.
Mitäs muuta tänään.. Sain pidettyä naurukohtauksen kun näin Rickin, heti tuli kuitenki eiliset jutut mieleen :D Mutta moikattiin! Se oli hauskaa :D  Mutta tuntuu oudolta puhua suomea täällä.. Laulaminenki on hassun tuntosta. Tänään taas tein huoltohommia jonku verran :D Pitää ottaa kuva niistä ku en näköjään osaa sen vertaa suomia että saisin päähäni sen osan nimen..
Tänä viikonloppuna oon töissä vaan lauantaina ja piän sunnuntain vapaana, vaihan Regulan kanssa samoille viikonlopuille  :) Nyt alkaa hauskanpito! Ainiin ja tänään sain sosiaaliturvanumeron! Nyt jo, oli kyllä ihmeen nopiaa.. Eli maanantaina ku saahaan Regulan kanssa uusiksi käytyä sielä toimistolla, niin mennään pankkiin hommaamaan tilit! Eli kohta saa rahhaa. Jippiikaijee! :D
Ihania vuoria!Harmi ku ei kamera saa sitä näkymää esiin minkä minä nään :)

torstai 17. toukokuuta 2012

17.5. Thursday.

Voi että mikä päivä! Vaikka tänään ei tainnu olla ku +25 lämmintä, olin ihan poikki! Eikä kosteuslukematkaan ollu kovin hurjia. Koska olin väsyny, iltapäivä oli aika kaaottinen.. Nimittäin nauratti ihan kaikki. :D Ja meillä on niin "paskaa läppää" kyllä tuolla Nathanin kanssa että veet silimissä saa nauraa.. 

"Bleeding heart" eli särkynyt sydän.
Tänään sitte sattu vähä pahempi onnettomuus mutta ei onneks silti käyny pahasti.. Eka kertaa lehmä nyt sitte potkas mua. Se lehmä oli ihan sekopää, ku menin ajamaan (ohjaamaan) sitä robotille päin. Se vaan rupes juoksemaan käytävää pitkin makuuparresta toiseen vaikka menin ihan rauhassa, kuuntelin musiikkia ja muutenki olin täysin rauhallinen. Ku menin viimesen kerran ajamaan sitä parresta pois, ja olin viereisessä parressa, se ************ onnistu jotenki potkasemaan mua. Onneks parrenerottaja vähä vaimensi potkua, ja se osu sitte vaan mua sääreen. Mutta kylläpä kävi kipiää, ei kärsiny astua vasemmalla jalalla ollenkaa. Turvotus ei päässy kovin pahaksi ku laitoin jalan jäihin, ja näyttäs ettei tuu ehkä ees mustelmaa.. Mikä ois aika harvinaista, määku saan niitä niin helposti. Mutta ei ainakaan luita menny poikki. Se lehmä ois ansainnu muutaman suomalaisen ylistyssanan, mutta nielin kiukun ainaki tällä kertaa... Yleensä nuo lehmät on ollu tosi rauhallisia, tuo on eka mielenvikanen mitä oon kohannu. :D Ei paljo rauhalliset liikkeet auttanu siinä. Onneks se on vaan yks tuhannesta viiestäkymmenestä :) 


Iskälle hyviä uutisia: huolsin taas tänään robottia vaihtamalla osia.. :P Vaikia muuten muistaa joitaki sanoja suomeksi (niinku nyt nuo osat mitä vaihoin) vaikka ei tuo enkku oikeen vieläkään taho luistaa. Liian kauan ollu käyttämättä. Tai siis luistaahan se sen verran, että jos en jotain tiettyä sanaa muista niin pystyn selittämään sitä asiaa niin että yleensä joku hoksaa mitä sanaa tarkotan. :D
Oon opettanu nuille työkavereille suomalaisia sanoja pikkuhiljaa, tai no ne osaa tällä hetkellä vasta jotain perustervehyksiä. Nathan kyseli kirosanoja multa :D Tuskin se niitä enää muistaa. Mutta oli pakko kertoa totuus, etten oo ihan niin kiltti miltä näytän, vaan osaan olla kyllä paha suustani.. Hän oli nimittäin huolissaan että on ollu huonona esimerkkinä ku sanoin yhesti "shit". Nathanin piti oikeen kysyä "Did you just say shit?!" :DDD Vähä ehkä repesin nauramaan..


Valitettavasti löysin kaksi utaretulehustapausta, toivotaan ettei huomenna tuu yhtään vastaan. Ei oo nimittäin noita lehmiä tullu viittäkymmentä tällä viikolla roboteille.. On saatu ehkä 30 nyt, ja muutama sairas lähteny pois. Huomenna tuskin tuodaan yhtään ku ollaan Donin kanssa kahestaan. 

Sielä on laguuni!

Viikonloppuna tulee kuulemma toiseksi vanhin poika Lance kotiin. Huumorintaju on kuulemma ihan erilainen ku toisilla, ja mitä nämä kerto niin kuulostaa ihan Valtsulta.. :D Että eiköhän hänen kanssaan toimeen tuu. Mä pidänki tän viikonlopun osittain vapaana, että saadaan Regulan kanssa samat viikonloput vapaaksi =) On vähä enempi tekemistä..

Jaahas, paree laittaa levyksi että huomenna ei naurattais ihan niin paljo, mutta voi olla että lähtee taas lapasesta jutut ku se osa-aikanen (ma,ke,pe) Rick on huomenna töissä :D Ja saan opetella redneck sanoja/lausahuksia. Git 'er done!

keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Keskiviikko 16.5.

Huh, huh. Huonosti nukutun yön jälkeen sitä todella kaipaisi vahvaa kahvia.. No, onneksi iltapäivällä sain tehtyä oman maun mukaan ja se oli hyvää! Kolmeen kuppiin vettä pistin viisi isoa kukkurallista kahvinporoja. Sitä pysty jo sanomaan kahviksi. :D Muuten tämä päivä tuntu olevan ihan täyttä p*skaa. Varmaan ku ei ollu nukkunu tarpeeks ja oli melkeen +30, niin se oli mulle liikaa. Huomenna on päivä uus, kylläpä se siitä taas iloksi muuttuu. Pitäs muistaa juua tarpeeks, ja mielellään kyllä muuta ku vettä, meinas olla aika huono olo nyt illalla. Pitänee ottaa myös esim. omppuja usiampi tuonne navetalle välipalaksi.

Siemennyksestä: ensimmäisen laktaatiokauden lehmät yritetään saada tiineeksi 80pv poikimisen jälkeen. Tätä vanhemmat lehmät 50-60pv (Nathan muisteli että 50) poikimisen jälkeen. Firma, josta suurin osa siemenannoksista tulee, on GENEX. Tästä firmasta ostetaan yleensä holsteinit ja jerseyt. Semexiltä tulee pääasiassa vain punaista rotua (ruotsin/norjanpunanen).

Tilan kaikkien lehmien vuosituotos on reilu 11 300 kg. Itse olin ensin että, vau, mutta sitten muistin että ainiin, täällä käytetään bst:tä. Joten parempiki vois olla. Mutta tällä jalostuksella.... Noh. Jätetään sikseen, pitäs olla parempi ku käytetään douppinkia :P

Ummessaolokausi on lyhyt. Ensimmäisen laktaatiokauden eläimet saavat olla ummessa n.60pv, mutta tätä vanhemmat eläimet ovat ummessa vain 45pv eli noin 6viikkoa. Utareterveys on keskimäärin ihan hyvä, joten kyllä ilmeisesti jotain tehdään oikein...

Tässä on linkki ruokinnansuunnittelija tohtori Fry:n ja hänen vaimonsa maatilalle. Tuolla sivuilla on myös blogi, josta voi seurata maatilan elämää. Tällä tilalla on noin 60 laiduntavaa jerseytä. Sonnipojat käsittääkseni kasvatetaan tilalla lihaksi. Eipä jerseypojat oo oikein minkään arvosia pienenä verrattuna liharotuisiin. Varmasti oikein hyvä ja toimiva ratkaisu. Maatila on naisen vastuulla, tilan nimi on St. Brigid's Farm. Näin pienellä eläinmäärällä ei yksin tulisi toimeen Doylen mukaan, miehen muualta tulevat tulot ovat tärkeät. Tällä hetkellä euroiksi muutettuna maitolitrasta saa muistaakseni 28snt.

tiistai 15. toukokuuta 2012

15.5. Tiistai


Paluu arkeen jälleen ja yllättävänkin helposti pääsi sängystä ylös, vaikka vapailla nukuinkin seitsemään asti ;) Työaamuina nousen viideltä aina. Kuudelta pitäs olla hyvinki pitkälti jo navetalla, ja tunnissa yleensä ehtii syyä aamupalan ja keittää kahavit mukaan. Ostettiin Regulan kanssa sen verran iso kahavipönikkä, että saan keittää itelle kahaveja navetan toimistollaki. Ostettiin tällä kertaa kaikista tumminta kahavia, mutta ei siinäkään oo potkua.. Pitää vaan raaemmalla kädellä tehä iltapäivällä kahavia että pysyy hereillä.
"Nasty Cat". Joku koditon kisu joka asustelee näitten pihalla nyt. On ilmeisesti tulossa pikkukisuja... Mulla rupiaa aina soimaan Frendien Phoeben "Smelly Cat"-laulu päässä ku nään tän :D
Mulla ei oo oikein vielä tatsia tuohon poikkeamalehmien tarkastamiseen. Otan niitä lehmiä liian herkästi tarkastukseen. Tänäänkin nimittäin tarkastin 32, se on ihan liikaa kun niitä lehmiä on yli 1000 ja pitää tehä muutakin. Eihän se tietenkään väärin oo, varsinki ku minä, Nathan ja Don ollaan oltu töissä. Toivotaan että saan pian oikean moodin, ettei Nathanin tarvii naureskella mulle ja mun huolenpidolle! :) 
Aamulla.
Tänään oli varsinainen päivä, nimittäin tuotiin navettaan yhteensä 18 lehmää. 10 robotilla ennenkin ollutta lehmää ja 8 ihan uutta hiehoa. Siinäpä oli iltapäivälle tekemistä kun näitä rouvia opetti robotille: melkeempä kaikkien lehmienki vedinten sijainnit piti uudellen opettaa robotille. Epäillään ettei saada sitä 50:tä täyteen tällä viikolla, koska meillä ei oo tilaa hiehoille enää, ja pääasiassa ois hiehoja tulossa :/ Ollaan saatu listoja, missä näkyy näitä lehmä-ehdokkaita robotille, mutta turha tuonne on semmosia tuoda, joiden vetimet on yhessä tai lähekkäin. Esimerkiksi Nathanilla oli lista, missä oli ehdotuksena 27 lehmää. Näistä 12 sai vetää heti suoriltaan pois listalta, kun niillä luki että vetimet on lähekkäin/koskettaa toisiaan. Eli jäljelle jäi 15 lehmää, joiden utarerakenne pitää vielä tarkistaa ennen kuin niitä lähdetään kuskaamaan mihinkään. 
Koivu puutarhassa!
 Tästä tulikin mieleen, että joku noin 10 vuotta sitten utarerakenne kuulemma oli paljon parempi, mutta Doyle vaihtoi firmaa johonkin muuhun kuin Semexiin ja Altaan jne. Tällä firmalla oli eri linja utarerakenteessa ja nyt se on sitten tullut oikein mielenkiintosena esiin :P Kotona lehmät näyttää paaaalljooooon paremmalta! :D Jopa ne riipputissi AY:t. Eikä nekään oikeen ees oo pahoja ;)

Navettoja kukkulan päältä kuvattuna.. Kaikki ei mahtunu kuvaan. Oikialla on vielä melekos monta.. :)

Eilen piirtelin ja tänäänkin oisin halunnu, mutta en oikein saanu tehtyä mitään hyvää kuvaa. Meni hermot kun kynä ei totellu ja pyyhin kaikki pois! Tässä kuitenki tuo eilinen töherrys.. Meinasin eka lisätä tuohon urospuolisen tai ehkä jopa vasan, mutta jätämpä tuon sittenki tuommoseks. Ei tuo kamerakuva oikeen saa sitä samanlaisena näkymään, mutta ihan sama.. Ja huom. en oo pitkään aikaan piirtäny, mitä nyt tänä keväänä vähä usiamman kuvan, mutta ollu monen vuoden tauko. Olkaa armollisia! :D
Lajintunnistushaaste! Eka kertaa piirsin kyseisen lajin edustajan, joten...

maanantai 14. toukokuuta 2012

12-.14.5.12

Ensimmäinen vapaa viikonloppu takana ja johan oli.. Aikaeron takia paras auringonottoaika meni ohi kun piti päivystää koneella :) Aurinkoista siis oli. Yritin kirjoitella kouluhommia ja myös lukea, mutta oli se vaan vaikiaa keskittyä.. Kävin Jennin puutarhassa seikkailemassa.. Ois pitäny tajuta että Ameriikassa kaikki on isompaa! Huomattavasti isompaa! On meinaa meleko iso puutarha.. Tuli itelläki hinku taas että pitäs saaha istuttaa kukkia. Tai marjapensaita tai mitä vaan. Ehkäpä sitte ku takasi pääsee, voi istuttaa jotain.. :P "Onneksi" jää kesäkukkasesonki välistä!
Joku pihakoriste. Kiva :)

Sunnuntaiaamuna lähdin reippaalle tunnin pyörälenkille, maasto osoittautui aikas haastavaksi. Oli "pieniä" kukkuloita ja ylämäkiä... Huh. Ja pyörässä ei jarrut toimineet oikein hyvin. Ja siinä on vaan käsijarrut.. :D Keli oli liiankin hyvä: oli varmaan yli +25 astetta lämmintä ja ei tuullut, aurinko paisto pilvettömältä taivaalta. Otin kameran mukaan mutta enhän minä malttanu ottaa kuvia juuri yhtään. Oli mukava fiilistellä. Ylämäet oli sen verran pahoja että oli pakko taluttaa pyörää. :D Iltasella rupesin värkkäämään "lintutaloa". Maalasin siihen suomalaisen mökkimaiseman :) Omasta mielestä aika hirveä, mutta enhän oikein oo ikinä tyytyväinen... Mutta ainaki se on värikäs! :) Ja muisto minusta. 

Tästä se lähti.
Tämmönen tuli... Ei oo kovin hyviä kuvia, nii en näytä enempää :D Mutta tein sinne alkuperäisrodut :)

Tänään maanantaina sitten kävimme Regulan kanssa sosiaaliturvatunnuksia hommaamassa, mutta eipä se onnistunutkaan.. Regulalle sattu niin töykeä ja ilkeä mies, että ei suostunut hoitamaan asiaa mitenkään päin, kun viisumi astuu voimaan vasta huomenna. Regula yritti puhua jos se mies ottaisi kopiot papereista ja tekisi sen huomenna, mutta eipä se passannut. Mies jopa haukku mun asiaa hoitanutta naista, kun hän jutteli mukavia mulle siinä ohessa. Uskomatonta... Jotku on vaan niin väärissä hommissa. Tuli paha mieli Regulan puolesta, kun kuitenki ajettiin joku yli puol tuntia sinne. Ei sitten menty pankkiinkaan hommaamaan pankkitilejä, kun ei Regula ois sitäkään saanu kun ne tarvii sen sosiaaliturvatunnuksen. No, tämän jälkeen oli mukava käyvä shoppailemassa.. Minä ostin vaan järkeviä juttuja ;) Vesipullon, käsilaukun, lippiksen, kahavia, suklaata, piirrustuslehtiön ja lyijykyniä. Jospa vapaa-aika kuluis vähä paremmin nyt, tai ainaki paremmalla mielellä :) Ja kylläpä se on ihan eri asia kun on Regulan kanssa yhessä vapaalla, ku että on yksin.. Ei paljo oo tekemistä.

Ihanan näkösiä.. Harmi että ei oo parempaa kameraa :/

Edit: Lintutaloja nämäkin, ei perhostaloja.:)
 Doyle kerto oikeen mukavan uutisen, tällä viikolla tuodaan yhteensä 50 lehmää robottinavettaan! Eikä se oo vitsi. Tosin huomenna lähtee 20 umpeen, että ei se navetta oikeen täyty. Tavotteenahan on 1100 roboteilla, se ei kuitenkaan oo oikein onnistunu.. Mitä lähemmäs tuota lukua pääsee esim. 1090 niin utaretulehustapaukset räjähtää käsiin. Ompahan ainaki tekemistä ku noita 50:ä kouluttaa/opettaa roboteille! :D Kuinkahan me pärjätään.. Toivon todella ettei ihan kaikki oo uusia hiehoja.. Ne on niin pirun vaikia saaha robotin boksiin :/ Joutuu tosissaan työntämään ja ku ne on niin herkkiä potkimaan siellä odotustilassaki saati sitte robotilla aluksi. Mutta, toivotaan että ehtii kertoa sitten paremmin mitä tapahtuu, kun hankalahan se on etukäteen tietää. 
Pyöräreitin varrella.

perjantai 11. toukokuuta 2012

2 viikkoa takana

Niin se aika on mennyt toisaalta kuin siivillä, toisaalta madellen hetkittäin. 2 viikkoa "jenkkilässä" on nyt takana, reilu 11 viikkoa vielä edessäpäin. 
Robottinavettaa. Lounasaikaan oli kiva ilma :) Kamerassa oli joku ihme musta täplä nähtävästi :/

Tänään löysin pahemman tapauksen tehdessäni "terveystarkastuksia". Yhdellä lehmällä oli ilmeisesti repeämä emättimessä. Se oli sitten sen lehmän menoa, teurasauto haki lehmän lounasaikaan tai vähän ennen. Harmittaa, kun mietin että näinkö eilen mitään poikkeavaa lehmässä. Mutta toisaalta, se lehmä oli joka tapauksessa menossa jossain vaiheessa teuraaksi, nyt vaan vähän nopeammin, eli ei sitä olisi alettu mitenkään hoitamaan. Jäin vain miettimään, että en mielestäni eilen nähnyt mitään kummallista. Toivotaan ettei lehmä kuitenkaan eilisestä asti kärsinyt. Yleensä kyllä tarkkailen karsinassa ollessani kaikkia lehmiä, enkä vain niitä mitä olen menossa ajamaan robotille/tarkastamaan onko kaikki kunnossa. Turhaa jossittelua siis.
Tällä lehmällä on ilmeisesti joku kasvain naamassa.
Maanantaina robottinavetassa oli sattunut jotain yhdelle lehmälle eikä se päässyt enää ylös. Täällä on kuitenkin eräs keino millä saadaan selästä tms. loukkaantuneet lehmät seisomaan: kärry, joka täytetään lämpimällä vedellä. Lehmä saa seistä siellä muutaman tunnin veden varassa päivittäin. Nyt lehmä on kuulemma jo paranemaan päin, saa nähdä saammeko sen takaisin robottinavettaan :)


Sieltä se lemmu kurkistelee :)
Rehunteko on täällä täydessä vauhdissa. Sinimailasen korjuuta pääsimme Regulan kanssa vähän katsomaan, sain kivoja videopätkiä mutta en tiedä saanko niitä ladattua tänne, jostain syystä vähän jäkittää tämä netti nyt. Ehkä kokeilen joku toinen päivä lisätä niitä videoita.
Muistaakseni 18-20tonnia sinimailasrehua mahtuu tänne.
Tuollasilla rekoilla ne kuskaa täydet kontit siilojen luokse.
Rehusiilot on 50m pitkiä, 8m korkeita ja 10-12m leveitä. Yleensä kokeneilla kuskeilla menee konttien vaihtoon (tyhjä ja täysi) aikaa noin 3minuuttia. Aikasta nopiaa touhua. Toivottavasti saan huomenna niitä videoita pistettyä.. Mutta nyt on siis ensimmäinen korjuu kyseessä, yleensä menee kuulemma noin 2 viikkoa. Toinen korjuu tehdään sitten jo viikossa. Peltoa on noin 1400 hehtaaria (3000 acres).

Jee, ei muuten oo enää allergia niin pahana. En tiiä mistä se vois johtua :/ Siitepölyäki ku on nytte kuitenki. Sain jotain tuommosta hydrokortisoonivoijetta ja se kyllä heti tepsi. Jenni lupas ostaa mulle uuen :) Nyt oliski sitte kokonaista 3 päivää vapaana! Ihanaa, vois nukkua jopa 8 am. asti ;)

torstai 10. toukokuuta 2012

Ny o kuppa...

...kuhumu/patti päässä nimittäin. Onnistuin heti aamulla lyömään pään semmosiin metallisiin kannattimiin tai johonki :D Hankala selittää. Kävi aikas kipiää, mutta onneksi osu niin etupuolelle kalloa ettei lähteny kuitenkaan taju. Nathan varotti niistä metalleista viime viikolla, mutta ku mulla oli niiiin kiire tarkastaa lehmät joilta maito oli yhtäkkiä loppunu, niin en ehtiny ajatella muuta. 

Mun kumpparit! :D


Kolme lehmää lähti tänään pois, kaksi niistä oli niitä lehmiä miltä maito oli loppunut tai vähentynyt. Tärkein syy näillä kahdellakin lähtemiseen oli kuitenkin jalkavika, sillä ne ontuivat. Tänään ei ollut yhtään utaretulehduslehmää, jee! :) Mutta yks lehmä sai jostain allergisen reaktion, onneksi huomattiin ajoissa ja lehmä sai lääkettä ja alko heti voimaan paremmin.

Tässä näkyy miten pahasti lehmä ehti turvota ennen kuin saatiin pistos annettua. En pysty muistamaan mitä sille pistettiin. :/
Vasemmalta puolen. Silmät oli jo melko ummessa.
Maha-aluekkin oli vähän turvonneen olonen.
Oikealta puolen. Näkyy kuinka on
tosiaan pään aluekin jo aika turvoksissa.

Näyttää ihan minulta aamulla. :D :(

Pääsin tänään käytännössä näyttämään miten se hiehon köytettynä lypsäminen tehdään. Tuolla on ainaki yksi semmonen hieho minkä halusin lypsää köyden kanssa. Tämä oliki vaan vähä kinkkisempi tapaus nimittäin vaikka yks jalka oli ilmassa niin yritti potkia vieläki ja hakkas sitte vähä sitä sidottua jalkaa robotin boksiin niin että lähti karvaa :/ En ois halunnu satuttaa sitä hiehoo, meillä ku ne yleensä on luovuttanu ja lopettanu potkimisen :D Mutta tuo hieho ku on saanu tehä sitä niin pitkään. Se sitte suuttu meille ja piätti maitonsa. Omapa oli valintansa, saatiin silti lypsettyä maitoa enemmän ku hetkeen! Sen verran kova potkija oli kyseessä. Ajattelin että jos kerran päivässä kokeilis lypsää sen noin.. Jospa se rauhottuis siitä. Tai sitte ei. Mutta jos ei niin sitte se saapi lähtiä asemalypsylle :D

Tunneli Phase 2-puolelta. Oon ehkä puolessa välissä Phase 2-puolta. Eli oisko tätä tunnelia semmonen 60-70m kumpaanki suuntaan :)
Kiusasin Aaronia että mitäs tehään viikonloppuna ku mullaki on vappaa päivä ja sillä on ajokortti ja auto. Aaron sano että aikoo kahtua telkkaria :D Eipä siinä... Pitää kokeilla suostutella sitä vielä vähä jos käyttäs mua vaikka Walmartissa.. Tai sitte vaan käyn jollain pienellä pyöräretkellä ja jotain.

Lopuksi jotain maisemakuvia robottinavetan läheisestä pellosta. :)


Peltoa. Ohraa muistaakseni tuolla kasvaa.

Toimistolta päin kuvattuna. Oikealla näkyy robottinavettaa. Vasemman puolimmainen kuva on oikeastaan jatkoa ylimmäiselle kuvalle:)