perjantai 11. toukokuuta 2012

2 viikkoa takana

Niin se aika on mennyt toisaalta kuin siivillä, toisaalta madellen hetkittäin. 2 viikkoa "jenkkilässä" on nyt takana, reilu 11 viikkoa vielä edessäpäin. 
Robottinavettaa. Lounasaikaan oli kiva ilma :) Kamerassa oli joku ihme musta täplä nähtävästi :/

Tänään löysin pahemman tapauksen tehdessäni "terveystarkastuksia". Yhdellä lehmällä oli ilmeisesti repeämä emättimessä. Se oli sitten sen lehmän menoa, teurasauto haki lehmän lounasaikaan tai vähän ennen. Harmittaa, kun mietin että näinkö eilen mitään poikkeavaa lehmässä. Mutta toisaalta, se lehmä oli joka tapauksessa menossa jossain vaiheessa teuraaksi, nyt vaan vähän nopeammin, eli ei sitä olisi alettu mitenkään hoitamaan. Jäin vain miettimään, että en mielestäni eilen nähnyt mitään kummallista. Toivotaan ettei lehmä kuitenkaan eilisestä asti kärsinyt. Yleensä kyllä tarkkailen karsinassa ollessani kaikkia lehmiä, enkä vain niitä mitä olen menossa ajamaan robotille/tarkastamaan onko kaikki kunnossa. Turhaa jossittelua siis.
Tällä lehmällä on ilmeisesti joku kasvain naamassa.
Maanantaina robottinavetassa oli sattunut jotain yhdelle lehmälle eikä se päässyt enää ylös. Täällä on kuitenkin eräs keino millä saadaan selästä tms. loukkaantuneet lehmät seisomaan: kärry, joka täytetään lämpimällä vedellä. Lehmä saa seistä siellä muutaman tunnin veden varassa päivittäin. Nyt lehmä on kuulemma jo paranemaan päin, saa nähdä saammeko sen takaisin robottinavettaan :)


Sieltä se lemmu kurkistelee :)
Rehunteko on täällä täydessä vauhdissa. Sinimailasen korjuuta pääsimme Regulan kanssa vähän katsomaan, sain kivoja videopätkiä mutta en tiedä saanko niitä ladattua tänne, jostain syystä vähän jäkittää tämä netti nyt. Ehkä kokeilen joku toinen päivä lisätä niitä videoita.
Muistaakseni 18-20tonnia sinimailasrehua mahtuu tänne.
Tuollasilla rekoilla ne kuskaa täydet kontit siilojen luokse.
Rehusiilot on 50m pitkiä, 8m korkeita ja 10-12m leveitä. Yleensä kokeneilla kuskeilla menee konttien vaihtoon (tyhjä ja täysi) aikaa noin 3minuuttia. Aikasta nopiaa touhua. Toivottavasti saan huomenna niitä videoita pistettyä.. Mutta nyt on siis ensimmäinen korjuu kyseessä, yleensä menee kuulemma noin 2 viikkoa. Toinen korjuu tehdään sitten jo viikossa. Peltoa on noin 1400 hehtaaria (3000 acres).

Jee, ei muuten oo enää allergia niin pahana. En tiiä mistä se vois johtua :/ Siitepölyäki ku on nytte kuitenki. Sain jotain tuommosta hydrokortisoonivoijetta ja se kyllä heti tepsi. Jenni lupas ostaa mulle uuen :) Nyt oliski sitte kokonaista 3 päivää vapaana! Ihanaa, vois nukkua jopa 8 am. asti ;)

4 kommenttia:

  1. Wau! Tuo "jalattoman" lehmän hoito vedessä onkin hieno keksintö! Varmasti lehmälle mukavampi, kuin taljojen avulla tai nostopatjalla seisottaminen. Miten lehmä saadaan tuonne "ammeeseen" (ja pois sieltä) vai pääseekö sinne vain, jos pystyy kuitenkin vähän kävelemään omin jaloin?

    Äkkiä se aika kuluu ja kohta muistelet kaiholla tätä aikaa! Nautihan vapaista! ;) -äiskä-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainiin, unohtuki kirjottaa. Eli se lehmä vedetään semmosen "maton" päällä tuonne, siellä on vinssi takana millä saahaan vejettyä. Jos lehmä pystyy käveleen nii eihän se sitte tuota tarvi ;)

      Poista
  2. Mitäs se ammuli muuten meinaa vedestä? Mielikuvittelin että se lasketaan veteen, mutta siis varmaan se vedetään altaaseen ja aletaan täyttää sitten allasta. Komian näkönen navetta!
    liisa l

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Navetta on komia :) Mä en oo päässy kahtomaan ku sitä vettä aletaan laskemaan, mutta rauhallisena se lehmä siellä seisoskeli, vaikka me mentiin Regulan kanssa sitä kahtomaan ihan läheltä. Joissain paikoissa on samantapainen systeemi, mutta lehmä tosiaan lasketaan veteen. Mun mielestä tämä kuulostaa paremmalta, kun ei tarvitse nostella. Viikonlopun aikana lehmä on noussut ja kävellyt itsekseen, joten nyt se siirretään toiseen karsinaan, ilmeisesti aletaan taas lypsämään ja katsotaan kuinka tilanne kehittyy :)

      Poista