maanantai 28. toukokuuta 2012

Kuukausi takana: mitä olen oppinut.

"Hieman" kosteutta havaittavissa aamulla.

Nyt on kuukausi takana niin tänne tulosta kuin töissäkin, kun aloitin työt neljä viikkoa sitten maanantaina. On se hurjaa.
Asioita mitä oon oppinu täällä ollessa: tärkein on varmaan se että ylipäätään pystyin ite lähtemään ja selviämään tuosta lennosta ja lentokoneen vaihosta. Sain paljon itseluottamusta siitä. Toinen on se, että oon kuitenki hyvin onnellinen hyvinvointisäädöksistä Suomessa. Ei lehmät oo ennenkään mulle olleet sillälailla lemmikkejä, mutta minä kunnioitan kaikenlaista elämää ja siksi on minusta vähintäänkin kohtuullista, että näille "työkavereille" tarjotaan hyvät oltavat. Vaikka se kuinka tuntuu turhalta että sitä rahaa törsätään parsiin ja että joka lehmällä olisi tilaa ruokintapöydällä, on se hyvä asia. Täällä kun ei ole mitään sellaista, niin voi jestas.Ruokintapöytätilaa on tosi vähän, taitaa juuri ja juuri mahtua vähän yli puolet lehmistä syömään kerralla. Ja makuuparsia oli muistaakseni joko 50 tai 55 per karsina. Lehmä on kuitenkin laumaeläin, ja olisi hyvä jos sillä olisi mahdollisuus pystyä tekemään asioita samanaikaisesti muun lauman kanssa. Pakko myöntää, että minua ällöttää tämä amerikkalainen tehotuotantotyyli. Miksi yhden mantereen pitäisi pystyä ruokkimaan kaikki muut? Siihen he ilmeisesti pyrkivät kaikilla kasvuhormonipiikeillään ja muilla aineilla joilla yrittävät saada tuotantoa paremmaksi. En myöskään tykkää tuosta että lehmiä käytetään noin vaan tuotantoeläiminä. Jos joku kehtaa vielä minulle sanoa että Suomessa on tehotuotantoa, niin en vastaa seurauksista..

Oiskohan tämä kakkos-kolmos-karsinoiden välistä. Oikealla ja vasemmalla reunoilla voi nähdä väliseinät alhaalla, tarkoituksena on yrittää saada viileä ilma pysymään navetassa. Tässä sumutetaan juuri vettä.
Haluan kertoa esimerkin yhdestä lehmästä. Tämä on semmoinen lehmä, mikä pitää ajaa kaksi kertaa päivässä lypsylle, kun ei itse enää viitsi kulkea vapaaehtoisesti. Lehmällä on ensimmäinen laktaatiokausi menossa, se on syntynyt 14.12.2008 eli on 3 vuotta ja 5kuukautta vanha. Ensimmäinen laktaatiokausi. Eli yhteensä on ollut lypsyssä 517 päivää. Tuotos on tähän mennessä ollut 14 423 kg eli keskimäärin 27,89kg/pv jos laskin oikein (ei kovin tuottelias). Muistaakseni tämä lehmä on menossa umpeen ensi kuun puolella, että pääse sitten viimeinkin lomalle..

Mun kaveri 8008 alias BOOB. :D Olen ollu tämän kaverina lypsyllä, rauhoittanu seisomalla vieressä ja lauleskelemalla ku tahtoo vähä potkia kun utare alkaa tyhjetä. Nätisti on mennyt ilman köyttä.
Kolmas asia minkä olen oppinut on se, että tämä vahvistaa sen tosiasian että haluan työskennellä lehmien parissa jatkossakin. Mutta huomattavasti pienemmässä mittakaavassa. 2600 lypsylehmää on liikaa. Tai edes tuo reilu 1000 minkä kanssa minä olen tekemisissä.

Aina ei voi voittaa.. Köysikäsittely menossa. Ei muuten paljo auta tällä neitillä. Tai sain melko tyhjäksi utareen, mutta ei muuten luovuttanu niinkö potkuri-hiehot kotona.. Melkeen kaatu ku potki vieläki vaikka kolmella jalalla pysty vaan seisomaan. Eli luovutin köysihommat tämän kanssa, en halua aiheuttaa eläimelle vahinkoa ja tyydyn jatkossa yrittämään pelkästään suomilaulu-rauhoittelulla. Jos ei kohta rauhotu saa lähtiä takas asemalypsyyn.
Kuukausi siis on jo takana ja mitään en ole vielä ehtinyt tehdä.. Tänä viikonloppuna asiaan tulee muutos, niinkuin aiemmin jo kirjoitin. Viimeinen viikko on ollut ihan järjettömän kuuma, ja kaikki vaan sanovat, että ei tämä ole vielä edes kuuma. No on se tämmöselle suomalaiselle.. Huh huh. Onneksi tuolla navetassa on viilennyslaitteet.. Ja on tosiaan mullakin nyt ilmastointi, onneksi! Ehkä saan jatkossa nukuttua yöni paremmin, vaikka tuo masiina pitääkin melko isoa ääntä :) Siitä tulikin mieleeni, että vasikoilla ei täällä ole mitään viilennyslaitteita.. Kysyin Doylelta, hän vastasi: pian tulee tutkimustulos joka tuo ilmi vasikoiden viilennyksen hyödyt. Anteeks mitä... :/ Tuskin kasvu ainakaan on kovin reipasta noilla pikkusilla tässä kuumuudessa.. No, alan kuulostaa joltain kettutytöltä/talitintti-ihmiseltä joten ehkä on parempi painua pehkuihin (heh heh). Ainiin ja mehu on auttanut asiaa, ei oo enää ollu niin huono olo tuolla navetalla iltapäivällä. Ja tietysti se, että viilennyslaitteisto on käytössä.
Vauhissa otettu kuva, mutta tästä näkee miltä robottinavetta näyttää kun verhot on alhaalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti