maanantai 21. toukokuuta 2012

Meijerivierailu 21.5.

Tänään oli perus maanantaipäivä. Vettä sataa. Tähän mennessä joka maanantai, eli minun ja Regulan vapaapäivinä, on satanu vettä. Onneksi sunnuntaina sentään oli aurinkoista! Enkä palanutkaan niin pahasti ku luulin =)
Osa navetoista..
Päivä alotettiin mukavasti sosiaaliturvatunnuskeskus-paikasta, ja tällä kertaa Regula sai oman paperinsa. Sen jälkeen kiidettiin pankkiin, jossa minä sitte sain tehtyä tilin itelleni, Regula ei vielä koska tarvitsivat sosiaaliturvanumeron.. Omituinen tieto oli, että mun pitää pankkikorttia käytettäessä käyttää aina credit-puolta, koska debit puolesta velotetaan! Ohhohhooo... Saan siis harjotella tuota luottokorttihommaa nyt. Mulla ku on vaan debit-kortti, ainaki vielä.. Koska vapaata aikaa jäi vielä, kävimme vähän shoppailemassa. Ostin läpsykät ja vyön =) Ei tarvi tuota navetalle haisevaa vyötä pitää enää muualla ku navetassa.
Iltapäivällä päästiin vierailemaan siis meijerissä. Meijeri on Land O'Lakes Inc. En oikeen nyt tiedä, että miten se meni, mutta ilmeisesti Doylen maitoa nyt kuitenkin tuonne meijeriin menee... Oli jotenki monimutkanen systeemi siinä. Tärkeimmät luvut: tällä hetkellä on vielä hyväksyttävä soluluku 750 000. Ilmeisesti puolentoista vuoden sisään muuttavat tämän 400 000 vastaamaan siis eurooppalaisten vaatimuksia. Tällä hetkellä kuitenkin keskimäärin tuottajien soluluku on 260 000. Keskimääräinen rasvaprosentti 3,8-4% ja valkuaisprosentti 2,9-3,1% tämän meijerin tuottajilla. Ja en kyllä pysty muistamaan kuinka paljon tuottajia oli, mutta kyllä niitä paljon on. Doylen navetassa vastaavat luvut: rasva- ja valkuaisprosentti robottinavetassa on 3,5% ja 2,9%.
Land O'Lakes on kolmanneksi suurin meijeriosuuskunta, siihen kuuluu 3000 jäsentä. Meijerit vastaanottavat 12,9 miljardia paunaa maitoa eli aika paljon se on litroissakin. Päivittäin teillä kulkee 705 tankkiautoa heidän nimensä alla. Itärannikon suurin vointuottaja on tämä Carslilen tehdas. Jos oikein ymmärsin :)
Joka tankista otetaan vähintään 2 näytettä.
Pitäisköhän Suomessaki laittaa tämmösiä kylttejä ympäriinsä?
Sitten tuosta kasvuhormonista. Kasvuhormonimaitoa käytetään myös juotavaksi. Eli siitä ei tehdä pelkästään juustoa ja jogurttia yms. Ja itsehän sitä juon päivittäin, kun täällä sitä käytetään. Onneksi kuitenkin vain 3kk eikä pitempiaikaisesti. Vähän arveluttaa kuitenkin kaikki nämä lisätyt hormonit. Ihanan poikaystäväni sanoin minulle kasvaa häntä.... Toivotaan ettei nyt kuitenkaan mitään sellaista tapahdu!!! :) :D
Navetoita eri kuvakulmasta.

4 kommenttia:

  1. Onpa matalat pitoisuudet, mutta solut ihan kohtuulliset kun vertaa mitä sais olla. Onkohan tutkittu minkä verran hormonijäämiä maijjossa on?
    Mukava että kirjoittelet tietoa sieltä! Kuvat kivoja. Mikä se olikaan keskimääräinen maitomäärä sinun harj paikassa?
    liisa l

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) Pitää varmaan ostaa parempi kamera palkkarahoilla, että saa parempilaatuisia kuvia ;)

      Tällä tilalla varsinki on matalat pitoisuudet, ku on vaan keskitytty enempi siihen maidon määrälliseen tuottamiseen eikä kiinnitetty huomiota pitoisuuksiin.. Pitääpä kysyä tuosta, luulisin että siellä varmasti jäämiä on mutta en kyllä osaa veikata mitään lukua.
      Täällä päivässä muistaakseni lehmät tuottaa 37 tai 38kg ja vuosituotos oli 11 300kg ja risat. Nyt täytyy sitte muistaa että täällä käytetään sitä kasvuhormonia lisäämään tuotosta, eli nuo lukemat vois olla paremmatkin.

      Poista
  2. Kysypä varsin myös, miten pitoisuudet vaikuttavat maidosta maksettavaan hintaan; miten rasva- ja valkuaispitoisuus huomioidaan, kumpaa painotetaan - jos painotetaan.
    Mitä he tekevät (siellä tilalla) antibioottimaidolle? Millainen ab-testaus tehdään ennen meijeriin lypsyä? Käytetäänkö antibiootteja umpeenpanon yhteydessä? Tehdäänkö lehmille progesteronitestejä tms? Tarkastaako eläinlääkäri tai seminologi tiineyden? Terveisin kyselyikäinen :) -äiskä-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainiin unohin vastata sulle aiemmin :) Tässä osavaltiossa ei painoteta erityisemmin mitään, maksetaan vaan sen perusteella paljonko oot tuottanu mitäki. En muistanu tuota antibioottiasiaa kysyäkkään.. Mutta käsittääkseni lehmät kun "laitetaan umpeen" niin se on robottilehmille silleen että kun täältä viedään pois viimesen lypsyn jälkeen tiistaina, ilmeisesti lypsävät yhdesti joko samana tai seuraavana päivänä ja pistävät umpipuikot. Ja se oli siinä, ihan sama miten paljo lehmä tuottaa vielä..
      En muista progesteronitesteistäkää mutta täällä ei kule seminologia vaan on oma repro-tiimi joka seuraa kiimoja, siementää, tekee tiineystarkit yms.

      Poista