perjantai 4. toukokuuta 2012

Kuvia talosta ja vähän asiaa rokotteista. Videokuvia farmilta.

   En muistanut ottaa kameraa mukaan navetalle...... Mutta tässä muutama kuva talolta. Huonolaatuisia, mutta onpahan sentään jotain :)

Waybrightien talo

 Minä ja Regula asumme samassa talossa pomon kanssa, olemme vähän kuin perheenjäseniä kuitenkin :) Syömme yhdessä muun  perheen kanssa.


Kuvaa minun huoneesta. Lipasto on kerta kaikkiaan upea. Pitääkin melkein ottaa kuvia noista kuvioista.



Sänky. Ihana.

Univormu.. Tai siis tässä on se paita.

Maisemaa autotallin ovelta katsottuna. Edessä oli ennen laidun, mutta suuren eläinmäärän vuoksi tuli ongelmia ympäristöviranomaisten kanssa ja hiehot eivät enää laidunna.

Pihatie. Pellot mitkä näkyvät edessä, ovat heidän.

Pakollinen kukkakuva. Täällä on kaikkia ihania kukkia. Tämä taisi olla "Pacific Bella".
Yritän huomenna muistaa sen kameran ottaa tuonne navetalle mukaan :) On vaan tosi vaikea aamulla muistaa.

Rokotteista: katsoin niitä tänään ja ne ovat "clostridium perfringens type a toxoid" ja "leptospira canicola-grippotyphosa hardjo-icterohaemorrhagiae pomona bacterin" eli "leptoferm-5".
Eli tuo ensinmainittu, "tyyppi A", on rokote vastaan tautia, joka aiheuttaa vakavia ongelmia ruuansulatuskanavassa ja yleensä eläimet (lähinnä vasikat, mutta lehmätkin voi) kuolevat sisäiseen verenvuotoon (esim. HBS eli hemorrhagic bowel syndrome eli verinen suolen oireyhtymä?).
Leptoferm-5 annetaan lehmille kun ne on tarkastettu tiineiksi. Täällä on lisää infoa rokotteesta englanniksi. Leptospiroosi on kuumetauti, ja mikäli kuukkelointiin ja wikipediaan yms. voi luottaa, kyseessä on zoonoosi. Pitää siis olla varovainen, tosin se tarttuu ilmeisesti yleensä virtsan saastuttamasta vedestä. No eipä tulis muutenkaan mieleen juua tuolla navetalla mistään hanasta :D
Vähän sain lisätietoa kasvuhormonista, BST:stä. Yleensä hiehot saavat ensimmäisen rokotteen noin sata päivää poikimisen jälkeen ja pistoksia annetaan laktaatiokauden loppuun. Nathan kertoi yhtenä päivänä että he tekivät koetta tilalla, yksi ryhmä jätettiin rokottamatta ja sitä verrattiin muihin. No, ero oli kuulemma huomattava.. Ilmeisesti hyöty on niin hyvä, että rokottaminen kannattaa.. Itse on kyllä vähän vaikea suhtautua tuohon asiaan, kun kyllä ne lehmät saa ilman rokotteitakin lypsämään.. Tosin se vaatii sitten jalostamista, ja sitä ei täällä sen kummemmin tehdä. Tai siis tehdään, mutta ei kovinkaan tehokkaasti. ;) Pitääkin yrittää kysyä huomenna Nathanilta että miten lehmät laitetaan umpeen.. Onneks hän on kärsivällinen ja koska täällä on paljo meksikolaisia töissä ja he puhuvat vielä huonompaa englantia, hän ymmärtää yleensä tosi hyvin mitä tarkotan! Ja sama juttu oli tänään Donin kanssa, tosin puhuttiin lehmistä suurimmaks osaksi aikaa mutta kuitenki. Mutta kyllä se enkku siltiki vielä välillä tökkii sen verta pahasti että oikeen hävettää :P Mutta minkäs sille voi, kun ei kieltä tarvitse pahemmin käyttää niin unohtuuhan se.

Tänään huomattiin kaksi sairasta lehmää ja puolen kymmentä mitkä pitää kattoa vielä huomenna uusiksi. En tiiä onko se nyt yhtäkkisestä lämmön ja kosteuden noususta, kun nämä tulehdukset johtuu. Sillä toisella oli myös jalkavaivoja ja eihän se hyvin kulkenutkaan. Toisella lehmällä, toimme sen eilen, oli tosi paha tulehus vasemmassa etusessa. Utare oli kova siitä kohtaa, maito oli ihan kurria eli melkeempä vettä ja kuumetta oli muistaakseni yli 104 *F eli yli 40*C. Uloste oli myös huonon näköstä eli eipä tainnu oikeen toimia lehmän mahat :/ Regula kerto että se on melko varmasti bakteeriperäinen ja myrkyllinen. Parsia ei kovin usein siivota, tai siis se yksi mieshän sitä tekee.. Mää voisin niin mielellään tehä sitä samalla ku haen lehmiä robotille :/ Tosi vaikiaa kahtua ku lehmät joutuu makaamaan p*skassa.. Kyllä mää niitä läjiä potkinki pois aina parresta :D

Kirjoittelen tässä joku päivä enempi tuosta navetan rakenteesta ja yritän oikeasti ottaa niitä kuvia... :) Mutta tässä on videokuvia robottinavetasta. On tosi vaikea sanoa navetta ku sielä on niitä karsinoita ja navetoita vaikka kuinka paljo.

 Freestall Setup
VMS-videota

En oo varma, mitä näissä on kun en oo ite kahtonu.. Regula kerto että youtubessa on videoo:)

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia juttuja! Tosi höhlältä kuulostaa heidän "jalostussysteeminsä" ja toisaalta vahvistui käsitys,että EU:n tulee saada harjoittaa protektionismia,kun on niin erilaiset käytännöt erilaisten lääkkeiden kanssa - ja Suomelle vielä sallia omat poikkeukset. Täällä toisaalta pesäeron pitäminen USA:n on johtanut myös heikennyksiin esim. hedelömällisyyshoidoissa, vaikka luulis,et jos asiat tehdään eläinlääkärin ohjeistamana ja todettuun tarpeeseen niin ei oltais vielä lähelläkään jenkkisysteemejä. jalostuksesta on varmaan kiintoisaa keskustella,FABA:ltä löytyy myös enkun kielellä matskua, joten sitä lukemalla vois varmistaa sanavarastoakin,luulen ; ) Tarmoa töihin ja lähdehän rohkeasti vapaapäivinä liikkeelle, vaikka toisten kyydit lienevät välttämättömyys,bussit ei taida myötäänsä ajella. Ilona

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, vähän erikoista on tuo ajattelutapa että tuotetaan vain maitoa, kun jalostuksella sitäkin voi parantaa eikä vain "show-tyypin" lehmiä. Taitavat ajatella että jalostus on tarkoitettu vain näille show-tyyppi lehmille :)

      Poista
    2. Kivoja kuvia! Mukava lukea ajatuksiasi! Valma

      Poista