keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Keskiviikko 16.5.

Huh, huh. Huonosti nukutun yön jälkeen sitä todella kaipaisi vahvaa kahvia.. No, onneksi iltapäivällä sain tehtyä oman maun mukaan ja se oli hyvää! Kolmeen kuppiin vettä pistin viisi isoa kukkurallista kahvinporoja. Sitä pysty jo sanomaan kahviksi. :D Muuten tämä päivä tuntu olevan ihan täyttä p*skaa. Varmaan ku ei ollu nukkunu tarpeeks ja oli melkeen +30, niin se oli mulle liikaa. Huomenna on päivä uus, kylläpä se siitä taas iloksi muuttuu. Pitäs muistaa juua tarpeeks, ja mielellään kyllä muuta ku vettä, meinas olla aika huono olo nyt illalla. Pitänee ottaa myös esim. omppuja usiampi tuonne navetalle välipalaksi.

Siemennyksestä: ensimmäisen laktaatiokauden lehmät yritetään saada tiineeksi 80pv poikimisen jälkeen. Tätä vanhemmat lehmät 50-60pv (Nathan muisteli että 50) poikimisen jälkeen. Firma, josta suurin osa siemenannoksista tulee, on GENEX. Tästä firmasta ostetaan yleensä holsteinit ja jerseyt. Semexiltä tulee pääasiassa vain punaista rotua (ruotsin/norjanpunanen).

Tilan kaikkien lehmien vuosituotos on reilu 11 300 kg. Itse olin ensin että, vau, mutta sitten muistin että ainiin, täällä käytetään bst:tä. Joten parempiki vois olla. Mutta tällä jalostuksella.... Noh. Jätetään sikseen, pitäs olla parempi ku käytetään douppinkia :P

Ummessaolokausi on lyhyt. Ensimmäisen laktaatiokauden eläimet saavat olla ummessa n.60pv, mutta tätä vanhemmat eläimet ovat ummessa vain 45pv eli noin 6viikkoa. Utareterveys on keskimäärin ihan hyvä, joten kyllä ilmeisesti jotain tehdään oikein...

Tässä on linkki ruokinnansuunnittelija tohtori Fry:n ja hänen vaimonsa maatilalle. Tuolla sivuilla on myös blogi, josta voi seurata maatilan elämää. Tällä tilalla on noin 60 laiduntavaa jerseytä. Sonnipojat käsittääkseni kasvatetaan tilalla lihaksi. Eipä jerseypojat oo oikein minkään arvosia pienenä verrattuna liharotuisiin. Varmasti oikein hyvä ja toimiva ratkaisu. Maatila on naisen vastuulla, tilan nimi on St. Brigid's Farm. Näin pienellä eläinmäärällä ei yksin tulisi toimeen Doylen mukaan, miehen muualta tulevat tulot ovat tärkeät. Tällä hetkellä euroiksi muutettuna maitolitrasta saa muistaakseni 28snt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti