sunnuntai 6. toukokuuta 2012

2.Viikonloppu.

Ajatella, että oon ollu täällä jo 10päivää. 7 päivää töissä. Huomenna on mun eka vapaa päivä, en tiiä mitä teen. En tiiä mitä teen ens viikonloppuna, kun on 3 päivää vapaana. Varmaan kouluhommia... ;)

Nathanin kanssa oli puhetta, hänen vaimonsa on ihan innoissaan että on suomalainen harjoittelija täällä, koska hän on itse ollut reissaamassa Euroopassa. Hän kuulemma voi kuskata minua ympäriinsä kahtelemassa nähtävyyksiä :D Täytyy nyt kattoa että miten tämä homma menee, että saahaanko jotenki sumplittua Regulan kanssa samat viikonloput vapaaksi. Mutta miksei, voisin ihan mielellään mennä Nathanin vaimon kanssa. Hän on varmasti mukava :)

Jotain tuosta robottinavetasta.. Eli siellä on siis yhteensä 20 robottia, eli 20 karsinaa. Karsinoiden välissä menee käytävä, jota pitkin pääsee kulkemaan robottihuoneiden läpi (lisäksi on siis vielä se tunneli, johon pääsee robottihuoneista ja jota pitkin pääsee toimistolle). Tämän käytävän vieressä on siis makuuparsia. Makuuparret ovat 4 rivissä (en ole laskenut niitä) ja uloimpana on ruokintapöytä.

Pihatto on jaettu tavallaan kahtia, nimeltään nämä ovat Phase 1 & Phase 2. Phase 2 on uudempi puoli, siellä on joka karsinassa robotille/ruokintapöydälle kulku älyportin kautta. Phase 1 on vanhempi puoli, siellä ei ole älyportteja kaikissa karsinoissa. Ja niissä karsinoissa missä on älyportti, se on yleensä ruokintapöydän ovena. Eli jos ei ole älyporttia, kulku ruokintapöydälle käy odotustilan ja+eli robotin kautta. Tästä oli Nathanin kanssa puhetta, kun kysyin aikovatko he pistää älyportit vanhalle puolelle.. Turhaa kulkua robotin kautta, mutta nähtäväksi jää keksitäänkö siihen joku korvaava systeemi kun muutenkin siellä on korjattavaa. Osassa vanhan puolen odotustiloja on vielä makuuparsiakin, niin että varmasti lehmät jäävät sinne hengailemaan.
Yksi karsinoista on "feed first" idealla. Eli lehmät kulkevat syömästä älyportin kautta pois, ja ne ohjataan joko makuuparsille tai robotille. Robotilta pääsee taas syömään. Makaamasta pääsee vain syömään. Paluunestoporteilla varmistetaan, että lehmäliikenne on sujuvaa. Itse en ole vakuuttunut tästä systeemistä, mielestäni lehmien pitää saada maata mahdollisimman paljon. Rehun saanti ja syönti on toki tärkeää, mutta niin on myös jalkaterveys. Painetta pitää välillä saada sorkilta pois, miettikää vastaavaa tilannetta omalle kohdalle: olet koko päivän töissä jalkojesi päällä, kyllähän se tuntuu helpottavalta kun työpäivä on ohi ja pääset istumaan. Hyvät kengät eli tässä tapauksessa hyväkuntoiset sorkat ja hyvät, kestävät jalat auttavat lehmiä jaksamaan ja tietenkin kulkemaan lypsyllä :)
Tuotoksista jotain. Robottinavettaan lehmät pääsevät kun tuottavat vähintään 27 kg maitoa ja hiehot vähintään 18 kg maitoa. Keskimääräinen päivätuotos roboteilla on noin 37 kg. Koko karjan tuotannosta en osaa sanoa sen kummemmin mitään. Lehmiä on roboteilla tällä hetkellä 1050, määrä yritetään nostaa 1100 kappaleeseen.


Tänä viikonloppuna olimme siis Nathanin kanssa kahdestaan töissä. Lauantai meni aika helposti, ei tapahtunut mitään erikoista. Teimme valmistelevia huoltotöitä eli vaihtelimme nännikuppeihin osia. En muista mitä kaikkea, ainakin nännikupit ja lyhyet maitoletkut sekä kaikki niihin liittyvät pienet osat vaihdoimme. Tänään sunnuntaina sitten teimme itse huoltotyön eli vaihdoimme nämä osat kahteen robottiin. Vanhat nännikupit vietiin alas ja kumiset osat roskiin ja metalliset pesuaineeseen likoamaan. Sain tämän osion irrottelun myötä taisteluvammoja, seuraama kuinka käy :/ Pesin kyllä tuon pikku haavan saippualla ja sain jotain desinfioivaa ainetta, kuitenkin kun on kyse melko sotkuisesta hommasta, ei voi olla liian varovainen.. Eiköhän tässä pääse ihan hyvin paranemaan tämä :) On muutenkin ilmaantunut haavoja ja mustelmia, mistä en kyllä taaskaan tiedä että mistä ne ovat tulleet.. Mutta tämäpä ei ole uutta, niitä kun tulee minulle niin herkästi. Löin päänkin tänään, mutta selvisin ilman vakavempia vammoja :) Tuotiin tänään myös 8 palautuslehmää ja kaksi lähti pois, toivottavasti tämä lehmätilanne alkaa parantua. Olen ainakin yrittänyt hoitaa oman osani ja ajanut lehmiä jo paljon aikaisemmassa vaiheessa lypsylle.. Ajattelin että kun kuitenkin olen siellä ylhäällä, niin samahan se on ajaa niitä. Olen yrittänyt pitää lehmät alle 12h lypsystä. Nathan kertoi, että silloin kun eräs toinenkin henkilö oli vielä töissä navetalla, lehmiä alettiin ajaa robotille kun niillä oli 15h lypsystä. Nyt Doyle on sitten päättänyt, että raja on 18h. Mutta tuskin ketään haittaa vaikka olen vähän yliaktiivinen ;) Ompahan nuilla "pojilla" vähemmän tekemistä, kun ajelen nuita lehmiä etukäteen.. Jää aikaa huoltotöille ja muille asioille jotka jäävät huomiotta.

Ja lopuksi kuvia! :) Kommentoida saa ihan vapaasti mitä ikinä tulee mieleen, ja kysymyksiä saa ja kannattaa tehdä kun en muuten muista kysyä tai kirjoittaa niitä tänne :/ On niin paljon kaikkea uutta. Pitänee ruveta nukkumaan, kun heräsin tänään neljältä että sain kultsin kanssa puhua puhelun :) Olihan tuossa viikko jo vierähtänytkin :/ Hyvää yötä, good night!







Lehmätaksi! Tuolla pystyy tuomaan ainakin 8 lehmää kerralla.



Huono kuva, kamera tärähti, mutta ihana brindle-lehmä :) en muista mitä rotuja tässä oli, täytyy koittaa tsekata tiistaina :) Norjanpunanen X Jersey X Holstein
Tee-se-itse-paskantyöntövehe. Tuo on korkeimmalta kohalta mua polveen... Turhan iso minusta! Liikkuu kaapelia vetämällä hydraulisesti (?)

Tässäpä vähä rakennetta takaapäin. Tämäkin on kolmiroturisteytys. Ruotsalaista ja jerseytä ja holsteinia. Ja ihan on ruskiavalakonen :)

Ihanan värinen ammu, utare jotain ihan hirviää :) Kuivikkeena on separoitua lantaa.

"Granny cow". On tosi veikeen näkönen, kun on tuo väritys mennyt tuollalailla. Tämä on ehkä 2. tai 3. laktaation lehmä, eli ei ole vanhuuden takia harmaantunut. :)

SWE x JE x HOL

Porttisysteemi edestä.

Porttisysteemi sivusta. Toimi näppärästi, ketju menee koloon (kuvassa vähän huonosti), eikä lehmät saa tuota kielellä auki.


2 kommenttia:

  1. Ammulit pitkänaamaisen näköisiä, ovatko livenäkin?
    Liisa L

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On osa livenäkin melkoisen pitkänaamaisia, mutta jersey-holstein risteytyksillä on lyhyempi, jerseymäinen pää. Keskiarvolta sanoisin että naamat on melko samanlaisia ku suomalaisillaki :D

      Poista