keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Normipäivä.

Jestas mikä päivä, onneksi se on kohta ohi. Mutta kerrompa vielä siitä maanantaisesta robottivierailusta. Merkki ja malli olivat tosiaan tarkemmin Galaxy Astrea 20.20. Itselläni pisti silmään, kun lehmillä ei ollut kaulapantoja! Tunnistus tapahtuikin alempaa, jalassa oli samalla idealla kuin kaulapannassa, pieni mötikkä "rannekoruna". Miten nyt taas tämä varhaisiän dementia iski ettei osaa sanoja suomeksi eikä englanniksi.. :D
Olivat tuolla tilalla asettaneet lehmät myöhässä oleviksi, kun edellisestä lypsystä on yli 15h. Miksihän ne niin kauan? Itestä tuntuu niin kamalalta vieläki kahtua täällä Mason Dixonilla ku lehmät menee melkeen 18h... Ja ku periaatteessa pitäs ajella noita 16-17h sinne robotille, ja sitte tietty ne jotka on sen yli 18h.. Jo pelkästään 12h on minusta paljon :D Onneksi Suomessa kuitenki rajana on tuo 12h.
Possu.
Tänään tosiaan oli ihan hirviä päivä. Kaikki alko jo aamusta menemään päin mäntyä, ku kaks robottia ei saanu yhteyttä tietokoneeseen ja niihin piti sitte joku osa vaihtaa.. Sitte tuli vielä jotain huoltomiehiä, jotka pisti koko navetan ihan mylläkäksi. Ne hitsaili jotain robotin portteja, ja se palaneen käry mikä siitä synty aiheutti lehmissä ei-niin-mukavan reaktion: ne lakkas menemästä roboteille kun ne haisi. Ja ku nämä alotti justii siitä päästä navettaa mikä laittaa sen hajun menemään sitte ympäriinsä rupelien takia, niin kaikki lehmät oli pöhölönä siitä hajusta. Onneksi ne ei enää huomenna sitte oo, saivat ilmeisesti tehtyä kaikki. Älyporttejaki oli tietenki sekona: yks oli lähteny irti sylinteristä tai mikä se nyt onkaan ja sitte toinen oli onnistunu menemään solmuun erotteluportin kanssa. Elukat vastusti muutenki, eilen tuodut lehmät ja hiehot oli osa ihan pöhölönä. Varmaan tuosta  kärystä johtuen.. Kaikenlisäksi vielä löin pääni kahessa eri paikassa (ei onneksi osunu samaan kohtaan) ja ensimmäisellä kerralla lähti jalat alta. Tällä kertaa en kaatunu potkuskootterilla, mutta lähellä seki oli. Sen sijaan teloin kyynärpääni ja polveni, jotka on molemmat kivasti turvonnu. Jospa huomenna ois vähä helpompi päivä?

6 kommenttia:

  1. tulipa tuossa miellee että oosevain kumma ku tuo tapaturma alttiuski perriyttyy..patu ja kalevi mestareita loukkaamaan ihtesä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep =) Työkaverit ehotti että mut kääritään kuplamuoviin ja päähän jääkiekkokypärä.. Tai sitte ihan jääkiekkovarusteet päällä vaan töihin. =)

      Poista
  2. Mistä ihmeestä oot löytänyt lunta tuohon possukuvaan - vai mitä se valkoinen siinä on??? :)
    Mutta vakavasti; tuo 12/15/18 tuntiahan voidaan tilakohtaisesti - tai vaikka robottikohtaisesti - (asetuksissa) muuttaa mieleiseksi. Oletko kysynyt perusteluja, miksi se heillä on 15 tuntia? Onko se kaikilla lehmillä sama vai huomioidaanko laktaation vaihe? Vastapoikineella tuo on aivan liian pitkä, kun taas piakkoin umpeutettavalle se voi olla sopivampi. Lehmähän ei ehdi käydä vuorokaudessa kuin keskimäärin "1.jotain"-kertaa lypsyllä, siis jos se ei ole itse aktiivisesti menossa tai jos ei ole ahkera suomalaistyttö ´sitä ajelemassa. Miten suuri osa lehmistä kerkiää mennä "punaiselle"? Onko vain joku yksilö/karsina vai onko niitä het useampia? Vaikuttaahan noin pitkä lypsyväli heikentävästi utareterveyteen ja tuotokseenkin, joten voisi kuvitella, että intresseissä olisi sitä lyhentää. ;) -äiskä-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis täällä tilalla myöhästyneeksi merkitään kaikki lehmät, joilla on lypsystä yli 18h. Eri asia sitte lypsylupa, millon se saavutetaan. Ensikot saa neljän tunnin välein lypsyluvan. Laktaatiovaiheesta riippuen.
      En osaa sanua kuinka moni on per karsina ku on 20 karsinaa niin en kauheesti jaksa muistella nuita lehmiäki ku on yli 1000kpl. Riippuu niin kovasti aina kelistä. Tämmösellä kuumalla kulkeminen alkaa laskea. En tiiä miksi on noin pitkäksi valittu, pitää kysyä. Isäntä sen on valinnut. Aiemmin ollu sen 15h, jossain välissä vaihto 18h:ksi. On täällä muitaki epäkohtia joita mun pitää vaan niellä, ku oon vaan töissä täällä enkä neuvojana ;)

      Poista
  3. Onhan sekin osa oppimista, jos/kun ymmärtää, että asiat voidaan tehdä eri tavalla, kuin mihin on itse tottunut - se toinenkin tapa voi olla yhtä "oikein". Tietysti erilaisuus on helpompi hyväksyä, jos saa tietää (ja vielä ymmärtääkin) perustelut, miksi jokin asia tehdään niin kuin se tehdään.
    Siinäpä sitä saa harjoitella diplomaatin taitoja, kun yrittää esittää oman näkemyksensä siitä, mikä olisi hyvä systeemi. Eihän neuvoja Suomessakaan päätä, miten asiat tilalla tehdään - hän neuvoo ja jos osaa perustella asiansa hyvin ja vakuuttavasti, kenties tilan väki ottaa neuvosta vaarin... :D -äiskä-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei päätäkkään neuvoja asioita mutta en oo täällä ees yrittäny alkaa ehottamaan mitään korjauksia. Ku on tuo kielimuuriki.. Isäntä ei taho vieläkään kuunnella ees tavallisissa keskusteluissa mua ja joudun miljoona kertaa toistamaan asioita.. Ei paljo tee mieli tuommosia asioita alkaa puhumaan sitte :)
      Nyt ku mietin tuota nii keskivaiheilla navettaa lehmiä pitää enempi ajaa robotille. Siellä on kuumempi.

      Poista