sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

First Weekend

Huh tätä aikaerosta toipumista. Oon yrittäny sinnitellä aina koko päivän hereillä, kun nuo työpäivätki on kuitenki 10h-pitusia. Eilen lauantaina teki tiukkaa, meinasin iltakuudesta asti nukahtaa istualleen :) Sain kuitenki sinniteltyä yheksään asti hereillä.
Lauantaina tosiaan ohjelmassa oli tilakierros. Pari tuntia kierreltiin ja käytiin kattomassa navetat. Ja kyllähän niitä olikin. Mitä toisaalta voi olettaa, kun lypsylehmiä on reilu 2500 ja nuorkarjaa vähintäänki 2000? :)
Jonkin verran Doyle kertoi minulle tilan historiasta. Farmin nimi tulee Mason Dixon Linen mukaan. Kyseiset herrat, Charles Mason ja Jeremiah Dixon, vetivät rajan Marylandin ja Gettysburgin väliin. Doyle on siis 8. polven tilan pitäjä yhdessä kolmen veljensä kanssa. Jos joku haluaa katsoa google mapsista satelliittikuvia, osoite on 1800 Mason Dixon Rd, Gettysburg. :) Robottinavetta(t) löytyy ihan oikealta, vähän kuin sahalaitainen katto. Lypsyrobotteja on 20kpl. Lypsyrobottia kohden on 55lehmää ja roboteilla lehmät ovat terveitä. Tällä tarkoitan sitä, että jos tulee utaretulehdusta, lehmä otetaan pois robotilta. Se viedään johonkin lypsyasemaryhmään ja hoidetaan siellä. Tosiaan, loput lehmistä lypsetään takalypsyasemalla, rinnakkain oli reilut parikymmentä lehmää. En muista tarkkaa lukua.
Vasikoista sen verran että noin tunnin kuluessa poikimisesta varmistetaan, että vasikka saa hyvälaatuista ternimaitoa. Täällä he käyttävät kolostrometriä ternimaidon laadun varmistamiseen. 12 tunnin kuluttua viimeistään vasikka on viety yksilökarsinaan ja lehmä lypsyasemaryhmään. Lehmät lypsetään ainakin 10päivän ajan asemalla, ensikot noin kuukauden verran. Sen jälkeen robotille, jos on ollut siellä aiemmin. En nyt pysty muistamaan tarkemmin, millä perusteella he valitsivat lehmät robottilypsyyn. Täytyy kysyä uudestaan sitä. Vasikat nupoutetaan ja myös hännät typistetään. Doyle kertoi että he haluavat tehdä sen mahdollisimman kivuttomasti, joten uskoisin että eläinlääkärin avustuksella nämä asiat hoidetaan.
Hiehot siemennetään noin 14 kk iässä ja yleensä ne poikivat 23 kk:n iässä.
Päärotuna on holstein, noin 400 risteytyksinä jerseyn tai norjanpunaisen kanssa. Lisäksi on ruotsalaista ja suomalaistakin ayshirea muutama :) Doyle on hyvin kiinnostunut pohjoismaisesta jalostuksesta, koska täällä kiinnitetään kuulemma enemmän huomiota utareisiin, esim vedinten sijaintiin ym.
Tänään sunnuntaina kävin perheen kanssa kirkossa. Oli erittäin lämmin tapahtuma, kaikki ottivat innoissaan minut vastaan ja kehuivat kaunista nimeäni ;) Tulin "pikkuveljeni" Aaronin (17v) kyydissä pois, kun en jaksanut jäädä enää jälkitapahtumiin. Hänkin oli innoissaan lähdössä pois :D Kirkossa pappi seikkaili penkkien välissä kun saarnasi ja soitti kitaraa, kun lauloimme ja oli muutenkin niin erilainen tapahtuma. Kannatti kyllä käydä tsekkaamassa tuo. Muutempa en ole tänään tehnyt kummoisempaa, vain lepäillyt. Tässä on kirkon nettisivut: http://www.lmcpc.org/
Huomenna tositoimiin navetalle, yritän joskus jaksaa ottaa niitä kuviakin :) Työpäivä on tosiaan 06.00-17.00. Välissä on lounastauko. Vähän on erilainen rytmi kuin Suomessa on tottunut :) Minä työskentelen kahden miehen (Nathan & Don) kanssa päivällä ja yöllä on erikseen ns. robottivahti. Päivällä joku meistä kolmesta kantaa hälytyspuhelinta mukanaan. Olen enemmänkin sitten tuolla ilmeisesti lehmien ajohommissa ja tiineystarkastuksissa, rokotuksissa yms. mukana ja paskahommiin ei tarvitse sotkeutua :D On erikseen tyyppi, joka huolehtii "navetan" siisteydestä. Omituista käyttää sanaa navetta, koska siellä tosiaan on ne 20 robottia saman katon alla..
Kirjoitan enemmän kun taas jaksan ja muistan asioita! Varmaan huomenna onkin paljon kerrottavaa, kun töistä pääsee. Tiistaina tulee toinen harjoittelijatyttö, hän on Quebecista, Kanadasta. Hänen nimensä on Regula, enempää en tiedäkkään.. Odotan innolla että pääsen tutustumaan häneen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti