Ompas erittäin vaikeaa yrittää kirjottaa suomeksi. Nyt jo? Koko ajan pitää ajatella ja puhua englanniksi, välillä vielä aattelen suomeksi.. Ja laulan lehmille suomeksi ;) Melko nopiaa tähän tottuu, toki englanti tökkii vielä melko pahasti.. Kaikki farmisanat ei oo tuttuja. Onneks työkaveri Nathan ja tämä perhe muutenki auttaa tosi paljo tuon englannin kanssa. Harmittaa kyllä miten äkkiä kieli voi unohtua ja alkaa tökkiä.. Mutta, nyt kerron vähän enemmän päivän tehtävistä. Aiemmin kerroinkin jo nuista lehmien robotille ajamisesta, mutta kertaus on opintojen äiti. Tai ainakin niin sanotaan.
Minulla on siis kaksi työkaveria: Nathan, jonka kanssa töitä olen nyt tässä opetellut, ja Don. Don yleensä antaa rokotukset (bst (kasvuhormoni, annetaan kaikille maidontuotannon ylläpitämiseksi/parantamiseksi 2viikon välein)ja sitten on kaksi muuta pistosta, en muista nyt yhtäkkiä niitä, leptus-rokote(tai jotain sinnepäin) ja jokin toinen.. Toinen tulee tiineeksi toteamisen jälkeen ja toinen muistaakseni pian poikimisen jälkeen) ja ajaa lehmiä robotille ja muuta. Laiskuri-lehmät ovat siis näitä "push-in-cows", jotka täytyy ajaa kahdesti päivässä robotille. Ensimmäiseksi aamulla ja iltapäivällä. Sama juttu on robottinavettaan tuoduilla lehmillä. Nämä "fresh-cows" voivat olla hiehoja(ensikkoja), uusia lehmiä tai "return-cows" eli lehmiä jotka on tuotu takaisin robotille sairaskarsinasta.
Noin kello kymmenen aikaan joka päivä aloitetaan pesu (taitaa mennä kolmisen kertaa päivässä, vai kahdesti, en muista). Tämä sisältää maitoletkun ottamisen "tanker" eli tankkiautosta toiseen paikkaan (ei muuten oo kovin helppoo..), suodatinsukkien vaihtamisen ja robottien pesun. Robottien pesu tarkoittaa siis linssien pesemisen hapolla (vesi on niin kovaa, ja luulen että kalkkeutuu muuten) hammasharjan kanssa, ja käsivarsi pestään muuten pikaisesti harjalla vesiletkun avustuksella. Matto pestään aika hyvin tässä vaiheessa, lehmät ei tykkää kovin paljon vesisuihkuista täällä.. Olen nyt pessyt kymmenen robottia, onnistuu jo hieman nopeammin kuin ensimmäisellä kerralla.. En silloin muistanut että siellä on vielä ne 19 muuta ;)
Yleensä lounaan (12.30-n.13.30) jälkeen on tiedossa lehmien siirtoa peräkärryllä, "cow taxi":lla. Sairaat pois ja vaihdokit tilalle. Tarkoituksena on yrittää saada lehmämäärä isommaksi robottia kohden. Tämän jälkeen onkin sitten melkein jo aika alkaa taas ajelemaan lehmiä roboteille :)
Jossain välissä Nathan aina käy sitten tietyt lehmät läpi ja niiden väkirehumäärän. En ole siihen vielä perehtynyt enkä ole muistanut kysyä millaista väkirehua he käyttävät. Maanantaina muuten aloitettiin sinimailasrehun keruu, ja ilmeisesti myös ruista on kerätty. En muista mitä kaikkea TRM (total mixed ratio) eli seosrehu sisältää. Ainakin sinimailasta, tai apilaa, ruista/vehnää, olkea (liian sulavaa ollut tähän mennessä, laittavat myös lypsylehmille) ja tietysti maissia erilaisissa muodoissa. Täällä on ainakin lastuina ja muistaakseni myös maissinsiemeninä.
Kyselin Nathanilta jalostusohjelmasta, tai että onko sitä. No, ei ole. Tilan tarkoitus on vain tuottaa maitoa, ei mitenkään erityisemmin jalostuseläimiä tms (voi että ku osaisin enemmän tätä sanastoa, selittäisin kyllä juurtajaksain heille vähän asioita.. :D). Käytännössä Doyle ostaa n.50 siemenannosta jotain sonnia (useita eri tietenkin) ja niitä käytetään sitten vain järjestyksessä kiimaan tuleville lehmille. Kun annokset loppuu, saatetaan ostaa samaa sonnia, tai sitten ei. Toisaalta jonkin verran valintaa tapahtuu: jos vetimet ovat lähekkäin, yritetään lehmälle valita sonni, joka veisi asiaa parempaan suuntaan. Toisaalta myös risteytyksillä on omat "jalostusohjelmansa" sillä heille valitaan sonni sen perusteella, mikä risteytys on kyseessä. Käsittääkseni tarkoitus on saada eläimet puhtaiksi holsteineiksi (vissiin tämänki jo aiemmin oon kirjottanu:D)
Täällä on siis ainakin norjanpunaista, jerseytä, ruotsalaistapunaista ja holsteinia sekoitettuna. Näin ainakin NORxJExHOL mixejä, ja varmaan on NORxHOL, JExHOL jne. Itse en oikein ymmärrä miksi halutaan risteyttää, tai siis no, ensimmäinen sukupolvi on hyvä (yleensä) mutta ne (ainakin) kaksi seuraavaa on yleensä täyttä p*skaa.. :)
Oon ehkä ihan vähän vaan kateellinen Regulalle, hän saa olla eläinlääkärin apulaisena.. On siis opetellut kuuntelemaan juoksutusmahan kiertymää, hoitamaan sairaita eläimiä yleensäkin. Tykkään kyllä myös omasta työstäni, mutta ois ihan kiva tietää enemmän esim. mikä tulehdus sillä lehmällä nyt oli ja justii sitä juoksutusmahaa kuuntelemaan... :/ Pitää hommata heti ensimmäisenä kotiakin stetoskooppi, niin saa kuunnella lehmiä! Ja jonnekki siemennyskurssille on mentävä. No, katoma mitä kesä tuo tullessaan, innolla ootan. Nyt jo oon oppinu paljon tuosta uuesta DelProsta (minulle uus). Sen ainakin jo tässä vaiheessa tiiän että tykkään enemmän pienemmästä tilakoosta. Päivissä on enemmän vaihtelua, ja tiedät enemmän monista eri asioista. En saa sitä nyt hyvin sanottua suomeksi mutta eiköhän minut tuntevat ihmiset tiedä mitä ajan takaa :) Toisaalta tämmösessäkin on varmasti omat hyvät puolensa ja ne tulee hyvin esiin, kun jokainen hoitaa hommansa huolellisesti.
Yritän huomenna muistaa ottaa kameran mukaan, pitänee ottaa lehmistä kuvia ja myös niistä porttisysteemeistä :) Oon muuten huomenna Donin kanssa töissä kahdestaan, vähän jännittää mutta eiköhän tuostakin päivästä selvitä hengissä! :) Täällä muuten ukkostaa nyt, eilenki yöllä ukkosti..
Kuulostaa hienolta, opit todella paljon siellä! Opit yrittäjyydestä (suuren maatilan johtamisesta), käytännön työstä isossa mittakaavassa, erilaisia tapoja tehdä asioita... ja onhan tuo muutenkin kasvun paikka! Ymmärrän hyvin tuon, että pää on aluksi aivan sekaisin ja tuon turhautumisenkin, kun haluaisi jotain selittää perusteellisesti, mutta sanat ei riitä... Ei tuota alan erikoissanastoa oikeastaan voi muualla oppiakaan, kuin siellä paikan päällä.
VastaaPoistaVähitellen pääset "sisälle" siihen elämään ja pärjäät kyllä positiivisella asenteellasi!
Tosi mielenkiintoista lukea - ja niitä kuvia odotan innolla! <3 -äiskä-
Jep, ei ainakaan yliopiston enkun kurssilla oppinu mitään ja lukion enkun kurssitkaan ei pahemmin maatalousasioita käsitelly :)
PoistaPidähän aina kamera taskussa, jos vaan pystyt :) niin ja sit tietysti muista ottaa sillä myös kuvia :D mielenkiintoisia juttuja :) tuossa just viime tekstissä kun kerroit tuosta genomi-jutusta, ja se isäntä sanoi sitä että testi on luotettava vasta puhtailla, kun markkerit on eri kohdissa eri roduilla, niin vähän jännättää miten VG:llä menee noitten punaisten kanssa, kun niillä on eri rotuja sekaisin :P mut totta on, etenkin holstein jalostus pohjoismaissa on varmasti parempaa ku siellä, vaikka siel oliski (kokonais)rakenne ja lypsytyyppi tietyllä tavalla kunnossa, niin terveysominaisuudet ja just tommoset vedinten sijainnit ym on myös tärkeitä, mihin ehkä täällä osataan enemmän kiinnittää huomiota :) -Annim
VastaaPoistaSe on tosi vaikeaa muistaa ottaa mukaan, mutta nyt pistän sen niin että en voi unohtaa sitä aamulla:) Pitää vaan varoa ettei se kastu, kun oon joka päivä saanu ihteni läpimäräksi tuolla navetalla.
PoistaMä en muista tarkkaan että miten monta sukupolvea siinä piti olla, mutta se oli Doylen mukaan melko iso lukema minusta. Että ompa kyllä mielenkiintosta tietää miten siellä VG:llä hoidetaan hommat, ja nytpä tietää kysyä jos tapaa edustajia tai käy kyläilemässä :P
No, lypsytyyppisyydestä en osaa sanoa mutta sanotaanko näin, että täällä oon nähny tosi monta läskiä holsteinia.. Ja ne on ollu kyllä isojaki siis korkeita. Ja aika huonoja jalkoja näkee myös, mutta se voi johtua vaikka ja mistä.. No, pitää ottaa kuvia lehmistä ;)