maanantai 30. huhtikuuta 2012

1. Työpäivä. First day at work.

Herätyskellon laitoin soimaan aamuviideltä, mutta heräsin jo hieman neljän jälkeen enkä saanut enää unta, joten pyöriskelin sängyssä. Kuudelta piti olla navetalla. No, kun navetalle päästään, yhdellä roboteista (en muista numeroa) oli vedinkuppi irronnut ja menimme ensin katsomaan sitä. Nathan tulikin sitten tunnelin käytävällä vastaan. Tosiaan, täällä on laissa määrätty että vierailijoilla tms. on oltava mahdollisuus päästä "puhdasta tietä" pitkin roboteille, joten navetan alla menee tunneli, josta on pääsy jokaiseen robottihuoneeseen. Mason Dixonin robotit ovat uusia, muistaakseni 2009 vuosimallia ja niissä on käytössä DelPro-ohjelma. (tuo lisähaastetta, meillä on kotona VMSClient....)
Työpäivän aluksi käydään koneelta läpi, mitkä lehmät pitää käydä ajamassa odotustilaan eli "push-in cows". Kun lehmillä on yli 18 h (?) viime lypsystä, ne muuttuvat keltaisiksi. Lypsyluvalliset ovat vihreitä. Lisäksi katsotaan onko vastatuoduissa "fresh cows" semmoisia, mitkä pitää ajaa robotille. Samalla voi aina pitää robottihuoneita ja robotteja puhtaana. Olikin ihailtavan puhdasta jokaisessa huoneessa. Robotitkin kiilsivät. Kun nämä lehmät oli ajettu, alettiin tutkia devaltition-listaa, en ihan vielä keksinyt mitä se on käytännössä :) Kuitenkin katsottiin, onko jollain lehmillä poikkeavuuksia lypsyissä. Sitten katsottiin edellisen päivän listausta, mitä lehmiä pitää erityisesti seurata. Kävimme sitten karsinat läpi, että onko näissä listatuissa eläimissä mahdollisesti utaretulehdusta tai onko se jalka jo parantunut. Kolme lehmää veimme utaretulehduksen ja yhden lehmän olkapään sijoiltaan menemisen takia sairasnavettaan eli pois robotilta. Täällä on tapana viedä kaikki sairaat lehmät pois robotilta ja tilalle otetaan joko hoidettuja tai ihan uusia lehmiä/ensikoita. Eli robotilta saadaan koko ajan puhdasta maitoa. Tällä tilallahan ei ole maitotankkeja, vaan maito pumpataan säiliöautoihin. Menee noin 14h että säiliöauto tulee täyteen. Lounaan jälkeen yleensä hoidetaan nuo eläinkuljetukset, sitä varten on "cow-taxi" eli traktori ja lehmäkärry. Siitä tulikin mieleeni, että porttien lukitukset on tehty ihan uskomattoman hienoiksi, isi tykkäisi ;) Pitää ottaa jossain vaiheessa kuva siitä! Ei joudu kettingit hukkaan.

Muistin aika hyvin puhua lehmistä "she", yhden kerran taisin sanoa "it".. :P Not bad! Kyselin Doylelta käyttävätkö he genomitestiä. Hän kertoi, että olisivat erittäin kiinnostuneita siitä, että pystyisi paremmin valitsemaan hyvät vasikat tilalle. Nyt se ei kuitenkaan onnistu, kun on niin paljon sekarotuisia. Niistä ei pysty oikein sanomaan mikä on hyvä ja mikä ei, kun markkerit ovat eri roduilla kuulemma eri kohdissa. Tai jotenkin näin minä sen asian ymmärsin :) Jotta genomitestiä voi käyttää, pitää olla 8 polvessa tiettyä rotua. Eli tässä tapauksessa nyt holsteinia, kun siihen on taas pyritty risteytyksillä.

Huh, suurin osa asioista jäi varmaan kirjaamatta, mutta ei vaan pysty muistamaan kaikkea. On sen verran paljon uutta asiaa tullut. Nyt yöpuulle, katsotaan jaksaako huomenna kirjoittaa! Huomenna tuodaan ainakin 8uutta hiehoa lypsyroboteille ja lisäksi jotain aiempia lehmiä. Katsotaan mitä siitä tulee.:)

sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

First Weekend

Huh tätä aikaerosta toipumista. Oon yrittäny sinnitellä aina koko päivän hereillä, kun nuo työpäivätki on kuitenki 10h-pitusia. Eilen lauantaina teki tiukkaa, meinasin iltakuudesta asti nukahtaa istualleen :) Sain kuitenki sinniteltyä yheksään asti hereillä.
Lauantaina tosiaan ohjelmassa oli tilakierros. Pari tuntia kierreltiin ja käytiin kattomassa navetat. Ja kyllähän niitä olikin. Mitä toisaalta voi olettaa, kun lypsylehmiä on reilu 2500 ja nuorkarjaa vähintäänki 2000? :)
Jonkin verran Doyle kertoi minulle tilan historiasta. Farmin nimi tulee Mason Dixon Linen mukaan. Kyseiset herrat, Charles Mason ja Jeremiah Dixon, vetivät rajan Marylandin ja Gettysburgin väliin. Doyle on siis 8. polven tilan pitäjä yhdessä kolmen veljensä kanssa. Jos joku haluaa katsoa google mapsista satelliittikuvia, osoite on 1800 Mason Dixon Rd, Gettysburg. :) Robottinavetta(t) löytyy ihan oikealta, vähän kuin sahalaitainen katto. Lypsyrobotteja on 20kpl. Lypsyrobottia kohden on 55lehmää ja roboteilla lehmät ovat terveitä. Tällä tarkoitan sitä, että jos tulee utaretulehdusta, lehmä otetaan pois robotilta. Se viedään johonkin lypsyasemaryhmään ja hoidetaan siellä. Tosiaan, loput lehmistä lypsetään takalypsyasemalla, rinnakkain oli reilut parikymmentä lehmää. En muista tarkkaa lukua.
Vasikoista sen verran että noin tunnin kuluessa poikimisesta varmistetaan, että vasikka saa hyvälaatuista ternimaitoa. Täällä he käyttävät kolostrometriä ternimaidon laadun varmistamiseen. 12 tunnin kuluttua viimeistään vasikka on viety yksilökarsinaan ja lehmä lypsyasemaryhmään. Lehmät lypsetään ainakin 10päivän ajan asemalla, ensikot noin kuukauden verran. Sen jälkeen robotille, jos on ollut siellä aiemmin. En nyt pysty muistamaan tarkemmin, millä perusteella he valitsivat lehmät robottilypsyyn. Täytyy kysyä uudestaan sitä. Vasikat nupoutetaan ja myös hännät typistetään. Doyle kertoi että he haluavat tehdä sen mahdollisimman kivuttomasti, joten uskoisin että eläinlääkärin avustuksella nämä asiat hoidetaan.
Hiehot siemennetään noin 14 kk iässä ja yleensä ne poikivat 23 kk:n iässä.
Päärotuna on holstein, noin 400 risteytyksinä jerseyn tai norjanpunaisen kanssa. Lisäksi on ruotsalaista ja suomalaistakin ayshirea muutama :) Doyle on hyvin kiinnostunut pohjoismaisesta jalostuksesta, koska täällä kiinnitetään kuulemma enemmän huomiota utareisiin, esim vedinten sijaintiin ym.
Tänään sunnuntaina kävin perheen kanssa kirkossa. Oli erittäin lämmin tapahtuma, kaikki ottivat innoissaan minut vastaan ja kehuivat kaunista nimeäni ;) Tulin "pikkuveljeni" Aaronin (17v) kyydissä pois, kun en jaksanut jäädä enää jälkitapahtumiin. Hänkin oli innoissaan lähdössä pois :D Kirkossa pappi seikkaili penkkien välissä kun saarnasi ja soitti kitaraa, kun lauloimme ja oli muutenkin niin erilainen tapahtuma. Kannatti kyllä käydä tsekkaamassa tuo. Muutempa en ole tänään tehnyt kummoisempaa, vain lepäillyt. Tässä on kirkon nettisivut: http://www.lmcpc.org/
Huomenna tositoimiin navetalle, yritän joskus jaksaa ottaa niitä kuviakin :) Työpäivä on tosiaan 06.00-17.00. Välissä on lounastauko. Vähän on erilainen rytmi kuin Suomessa on tottunut :) Minä työskentelen kahden miehen (Nathan & Don) kanssa päivällä ja yöllä on erikseen ns. robottivahti. Päivällä joku meistä kolmesta kantaa hälytyspuhelinta mukanaan. Olen enemmänkin sitten tuolla ilmeisesti lehmien ajohommissa ja tiineystarkastuksissa, rokotuksissa yms. mukana ja paskahommiin ei tarvitse sotkeutua :D On erikseen tyyppi, joka huolehtii "navetan" siisteydestä. Omituista käyttää sanaa navetta, koska siellä tosiaan on ne 20 robottia saman katon alla..
Kirjoitan enemmän kun taas jaksan ja muistan asioita! Varmaan huomenna onkin paljon kerrottavaa, kun töistä pääsee. Tiistaina tulee toinen harjoittelijatyttö, hän on Quebecista, Kanadasta. Hänen nimensä on Regula, enempää en tiedäkkään.. Odotan innolla että pääsen tutustumaan häneen!

perjantai 27. huhtikuuta 2012

Arrival Day.

Herätyskello soi aamulla 03.30 ja taksi saapui 04.30. Lentohan lähti vasta 08.00. Ajattelin varata reilusti aikaa, kun ikinä ei tiedä mitä tapahtuu. Ja sainpahan rauhassa syödä kentällä aamupalaa ja jutella vielä tärkeän ihmisen kanssa puhelimessa. Lisäjännitystä toi voimakas tuuli ja oltiinkin lopulta myöhässä puolisen tuntia kun Lontooseen saavuimme. Tämä taas aiheutti sen, että piti aika nopeaa etsiä turvatarkastus ja sitte "trans..."-jotain luukku, missä piti käyvä hakemassa uus lentolippu ja käyvä näyttämässä muutenki naamaa, että pääsee seuraavalle lennolle. Sielä oliki jo "lastaus" alkanu, kun portille pääsin: puoli tuntia ennen oletettua lentoon lähtöä, että sinänsä hyvissä ajoin... Ei vaan sovi tämmöselle hermoheikolle matkustajalle. ;) Tosin sitten lähettiinki melkein tunti myöhässä..
Tykkäsin kyllä tosi paljo Virgin Atlantiksesta vai mikähän se nyt olikaan. Siellä näky vaikka mitä leffoja ja TV-sarjoja, ja jokaisellahan oli tietenki oma näyttö.. Saimpahan sitte katottua Breaking Dawn part 1- ja Puss in Boots-elokuvat. Ruokaa ja juomaaki tarjottiin melkeen koko ajan. En halua kyllä ees tietää kuinka hirviät kalorimäärät tänään on kertyny..
Jostain syystä muistin aina väärin lentoajan, ja olenkin kyllä varmaan kaikille sanonut eri matkustusajat. Kuitenkin se nyt oli lähes 14h. Päivälle kertynyt siis pituutta ihan mukavasti..
Tosi shokki oli kyllä tulla tänne. Täällä on tosi kesäisen näköstä! Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja on ihan vihreää. Vaivoin pysyin silti hereillä autossa. Päikkäreiden jälkeen syötiin yhdessä ja ompa mukavaa ku on "pikkuveli" täälläkin :D Ei paljo ujostellu, heti oli ottamassa mun palkkaa. Huomenna käymme vähän aikatauluja läpi ja tutustumme farmiin. Maanantaina aloitan työt. Pitää muistaa kamera ottaa mukaan :)

keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Lähtö lähenee.

Ylihuomenna se tapahtuu. Lennän ensimmäistä kertaa elämässäni yksin lentokoneella, ja vieläpä toiselle puolelle maapalloa. Suuntana on siis Yhdysvallat, tarkemmin Pennsylvania ja Gettysburg. Lennot kestävät lähes 14 tuntia, ja konettakin pitää vaihtaa Heathrow:ssa, Lontoossa. Paljon uusia kokemuksia tiedossa: lypsykarja- ja lypsyrobottitietoutta. Täytyy kyllä sanoa että hieman alkaa jo jännittää. Masu on reagoinut jo useamman päivän kramppaamalla melko pahasti.
Tarkoituksena olisi siis päivitellä kuulumisia tänne niin usein kun jaksan. Kuvia yritän ottaa mahdollisimman paljon, sillä tunnetusti kuva kertoo enenmmän kuin tuhat sanaa. Valitettavasti minulla ei ole erityisen hyvä kamera, mutta toivotaan että sillä saisi edes välttäviä kuvia aikaiseksi. :)
Pahoittelut tuosta ajasta, pistin sen jo näyttämään Gettysburgin aikaa enkä osaakkaan enää vaihtaa sitä tämän tekstin kohdalla Suomen aikaan :)